Τα γνωστά κόλπα για ρευματοκλοπές που βρίσκει ο ΔΕΔΔΗΕ

Τα γνωστά κόλπα για ρευματοκλοπές που βρίσκει ο ΔΕΔΔΗΕ
Δευτέρα, 29/04/2024 - 06:37

Ο ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζει 13.000 παραβάσεις ρευματοκλοπών τον χρόνο, με το 50% αυτών να αφορά ρεύμα αξίας μέχρι 4.500 ευρώ.

Οι επιτήδειοι που αποδίδονται σε ρευματοκλοπές αποκομίζουν σε ετήσια βάση μεγάλα κέρδη, που ανέρχονται σε 400 εκατ. ευρώ. Το μεγάλο ερώτημα είναι το εάν τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση θα φρενάρουν τη μάστιγα των ρευματοκλοπών.

Το πρόβλημα των ρευματοκλοπών διαρκώς διογκώνεται, καθώς από 0,2% της συνολικής κατανάλωσης το 2003 οι ρευματοκλοπές αυξήθηκαν στο 5,32% το 2022. Οι ρευματοκλοπές γίνονται κυρίως από επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, με τους εμπλεκομένους να ξεπερνούν τις 250.000.

Τα πιο γνωστό κόλπο για ρευματοκλοπή, όπως περιγράφεται από τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ, είναι η πλήρης αποσύνδεση εξαρτημάτων του μετρητή, η αλλοίωση της ένδειξης, τρύπημα του ρολογιού με μεταλλικό αντικείμενο και σφήνωμα του δίσκου με καρφί, ώστε να μην περιστρέφεται, ψεκασμός των επαφών με ειδικό σπρέι ψύξης ώστε να παγώνουν και να μην καταγράφουν κατανάλωση, ενώ στις αγροτικές περιοχές, όπως και στους καταυλισμούς Ρομά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η μέθοδος να κατεβάζουν ρεύμα με άγκιστρα απευθείας από τις κολόνες του δικτύου. Έχουν εντοπιστεί και περιπτώσεις που κάποιοι επιχείρησαν να κλέψουν ρεύμα απευθείας από τον τοπικό υποσταθμό.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζει 13.000 παραβάσεις ρευματοκλοπών τον χρόνο, με το 50% αυτών να αφορά ρεύμα αξίας μέχρι 4.500 ευρώ, το 25% μεταξύ 4.500-10.000 ευρώ και το 25% άνω των 10.000 ευρώ. Ο υπουργός έκανε λόγο για «μαζικές ρευματοκλοπές», που κατά κύριο λόγο γίνονται από επιχειρήσεις, με τους συνολικά εμπλεκομένους να ξεπερνούν τις 250.000.

Νέα μέτρα που θα αντιμετωπίζουν την ρευματοκλοπή, αλλά και τους κακοπληρωτές της ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας».

Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται η υποχρέωση προσκόμισης νέας υπεύθυνης δήλωσης του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, αν αλλάξει ο φορέας επιχείρησης, η αφαίρεση επαγγελματικής άδειας ηλεκτρολόγου σε περίπτωση συμμετοχής σε ρευματοκλοπή, ενώ θεσμοθετείται η δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να λαμβάνει πληροφορίες από την ΑΑΔΕ για φορολογικά στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και τίθεται ρητός χρόνος παραμονής στην καθολική υπηρεσία (τέσσερεις μήνες), για μη ευάλωτους καταναλωτές ρεύματος που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό τους.