Στα κίτρινα τιμολόγια ο ανταγωνισμός

Στα κίτρινα τιμολόγια ο ανταγωνισμός
Παρασκευή, 26/04/2024 - 07:52

Στα κυμαινόμενα τιμολόγια οι προμηθευτές έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ανταγωνιστικές τιμές χωρίς το ρίσκο που εμπεριέχει το πράσινο αλλά και το μπλε σταθερό τιμολόγιο

Στα κίτρινα τιμολόγια μεταφέρεται ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος.

Στα κυμαινόμενα τιμολόγια οι προμηθευτές έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ανταγωνιστικές τιμές χωρίς το ρίσκο που εμπεριέχει το πράσινο αλλά και το μπλε σταθερό τιμολόγιο

Είναι κάτι που φάνηκε στα τιμολόγια Μαρτίου όπου η μέση τιμή των κίτρινων τιμολογίων ήταν χαμηλότερη σε σχέση με τα ειδικά πράσινα τιμολόγια.

Η διαφορά αυτή στις τιμές των κυμαινόμενων κίτρινων τιμολογίων και των ειδικών πράσινων τιμολογίων οφείλεται στο γεγονός ότι οι πάροχοι δε χρειάζεται να ενσωματώσουν το ρίσκο της πρόβλεψης της εξέλιξης των χονδρεμπορικών τιμών, κάτι που ισχύει στα πράσινα τιμολόγια.

Σύμφωνα με την αγορά το πεδίο ανταγωνισμού στους επόμενους μήνες στην αγορά λιανικής ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι τα κυμαινόμενα τιμολόγια. Όπως άλλωστε επεσήμαναν πρόσφατα στελέχη της Φυσικό Αέριο η ζήτηση γενικότερα στην αγορά για τα μπλε σταθερά τιμολόγια έχει περιοριστεί κάτι αποδίδεται στη συνεχή πτώση που παρουσίασαν οι τιμές τους πρώτους μήνες του 2024. Στην παρούσα φάση ο ανταγωνισμός έχει μεταφερθεί μεταξύ των κυμαινόμενων τιμολογίων δηλαδή των πράσινων και των κίτρινων. Οι περισσότεροι καταναλωτές παραμένουν στο πράσινο τιμολόγιο, με τις εταιρείες προμήθειας να ρίχνουν το βάρος στα κίτρινα τιμολόγια για να προσελκύσουν πελάτες.

Ωστόσο η κινητικότητα μεταξύ των προμηθευτών με την ΔΕΗ να έχει κυρίαρχη θέση στην αγορά δεν είναι μεγάλη. Ειδικά την περσινή χρονιά όπου οι μετακινήσεις των καταναλωτών και λόγω επιδοτήσεων ήταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Τα στοιχεία της εταιρείας «Φυσικό Αερίο Α.Ε» αποκαλύπτουν ότι άλλαξαν πάροχο 190.690 νοικοκυριά σε σύνολο 6.500.000 για το 2023.

Η εταιρεία «Φυσικό Αέριο» κέρδισε τους πιο πολλούς πελάτες και ο συνολικός τους αριθμός ανήλθε σε 34.722 εκ των οποίων οι 12.725 προήλθαν από το φυσικό αέριο ως πηγή θέρμανσης και οι 21.997 στα τιμολόγια της ενέργειας. Η ΖΕΝΙΘ κέρδισε 32.461, η NRG 28.925, η ΗΡΩΝ 15.306 , Η ELPEDISON 14.460 ενώ ο όμιλος Mytilineos έχασε 17.386 , η ΔΕΗ 23.767 και οι λοιποί πάροχοι 24.104.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές που πρόκειται να ανακοινώσουν οι προμηθευτές την ερχόμενη Τετάρτη με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία εκτιμάται ότι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με αυτά του Απριλίου, ή και ελαφρώς χαμηλότερα. Η μείωση της μέσης χονδρικής τιμής του ρεύματος τον Απρίλιο αλλά και η προοπτική ακόμη χαμηλότερων τιμών για τον Μάιο, τόσο λόγω της αυξημένης συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, όσο και λόγω της χαμηλής ζήτησης, δημιουργούν συνθήκες ισχυρού ανταγωνισμού μεταξύ των εταιριών προμήθειας οι οποίες έχουν επικεντρώσει πλέον το ενδιαφέρον τους στα κίτρινα τιμολόγια.