«Μπλάκ άουτ» με το ζήτημα του κόστους δικτύων

«Μπλάκ άουτ» με το ζήτημα του κόστους δικτύων
Τετάρτη, 20/03/2024 - 06:41

Δεν βγήκε «λευκός» καπνός στη σύσκεψη του υπουργείου Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε χθες σε σχέση με το ζήτημα του κόστους των δικτύων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρθηκε από στελέχη της ρυθμιστικής αρχής αποβλήτων ενέργειας και υδάτων η πρόταση της τα συγκεκριμένα έργα να μην αποζημιώνονται με βάση το Μεσοσταθμικό Κόστος Κεφαλαίου (WACC) του ΑΔΜΗΕ, αλλά με βάση το κόστος δανεισμού. Η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, κάτι που επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη. Υπενθυμίζεται πως με βάση σχετική ρύθμιση το 50% του κόστους των συγκεκριμένων έργων εντάσσεται στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση των διαχειριστών και ανακτάται πλήρως μέσω των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προκαλέσει και την αντίδραση των ενεργοβόρων βιομηχανιών που προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέων αυξήσεων στα τέλη χρήσης δικτύου. «H ΕΒΙΚΕΝ στηρίζει προφανώς την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας όχι επειδή θα μειώσουν το τελικό κόστος ενέργειας, κάτι που μένει να αποδειχθεί, αλλά επειδή έτσι μειώνεται σίγουρα το ανθρακικό αποτύπωμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας, γεγονός που αποτελεί εθνικό στόχο και υποχρέωση της χώρας μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ κ. Αντώνης Κοντολέων. «Πλην όμως επειδή τα εν λόγω έργα είναι ιδιωτικά απαιτείται να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και σεβασμός στους κανόνες που διέπουν κάθε επιδότηση που δίδεται σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση διαφωνούμε με την κοινωνικοποίηση του 50% του κόστους διασύνδεσης αυτών των έργων σε όλους τους καταναλωτές μέσω των χρεώσεων δικτύου. Θεωρούμε ότι έχει υποτιμηθεί η επίπτωση σε βάθος χρόνου στον απλό καταναλωτή καθώς τα κόστη αυτά δεν είναι εφάπαξ αλλά συνεχώς θα προστίθενται νέα (στόχους ΕΣΕΚ, υπεράκτια αιολικά, αποθήκευση), πλέον του κόστους διασύνδεσης των νησιών τα οποία πράγματι είναι έργα εθνικής σημασίας».

Υπενθυμίζεται, πως ο ΑΔΜΗΕ την περασμένη Παρασκευή σε ανακοίνωσή του χαρακτήριζε αμελητέα την αύξηση των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) στους λογαριασμούς ρεύματος από την επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου, η οποία, όμως, όπως ανέφερε είναι απαραίτητη για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. «Η αύξηση αυτή εξάλλου, δεν συμβαίνει επειδή ο ΑΔΜΗΕ αυξάνει τα τέλη, αλλά επειδή πραγματοποιούνται επενδύσεις απολύτως απαραίτητες για την ανάπτυξη του συστήματος. Μάλιστα η συζήτηση περί αύξησης των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος έχει ανοίξει τη στιγμή που η Πολιτεία και η αγορά ζητούν από τον ΑΔΜΗΕ να αναπτύξει το δίκτυο του προκειμένου να ενσωματωθούν σε αυτό περισσότερα έργα ΑΠΕ», τόνιζε στην ίδια ανακοίνωση.

Απ’ ότι φαίνεται πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει νέα σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας τις επόμενες ημέρες και δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η γνώμη της Ε.Ε.