«Τρύπα» 252 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές ρεύματος από το έλλειμμα στις ΥΚΩ

«Τρύπα» 252 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές ρεύματος από το έλλειμμα στις ΥΚΩ
Πέμπτη, 01/02/2024 - 06:44

Μια νέα αύξηση στις ΥΚΩ θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών σε μια περίοδο που η λιανική αγορά ενέργειας ψάχνει να βρει τον βηματισμό της.

Λύση στο πρόβλημα του διογκούμενου ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ) με τα οφειλόμενα προς τους προμηθευτές να φτάνουν στα 252 εκατ. ευρώ ζητά ο ΕΣΠΕΝ με επιστολή του στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΡΑΑΕΥ.

Ζητά άμεση λύση στο πρόβλημα σημειώνοντας ότι η απομείωση του μηνιαίου ανταλλάγματος τον Ιούνιο του 2023 ανήλθε σε 45% και έκτοτε υπερβαίνει συστηματικά το 40%, ενώ το συνολικό οφειλόμενο -προς τους προμηθευτές αντάλλαγμα για την περίοδο Απρίλιου-Νοέμβριου 2023 ανέρχεται πλέον σε 252 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση του Συνδέσμου που εκπροσωπεί τους προμηθευτές είναι είτε να αυξηθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ για να καλυφθεί το έλλειμα είτε αυτό να γίνει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Νέα αύξηση στις ΥΚΩ θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών

Πρόκειται για ένα ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, καθώς μια νέα αύξηση στις ΥΚΩ θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών σε μια περίοδο που η λιανική αγορά ενέργειας ψάχνει να βρει τον βηματισμό της στο νέο καθεστώς που ισχύει από τις αρχές του χρόνου.

Ειδικότερα, με την επιστολή τους οι προμηθευτές ζητούν την παρέμβαση των εμπλεκόμενων φορέων και της Πολιτείας, είτε για την αναπροσαρμογή των μοναδιαίων χρεώσεων ΥΚΩ εάν αυτό απαιτείται ή την ενίσχυση του ΕΛΥΚΩ μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Επίσης, ζητούν να υπάρξει κανονιστική πρόβλεψη που να προβλέπει ότι όσο οι προμηθευτές αντιμετωπίζουν τις επαχθείς συνέπειες του ελλειμματικού ΕΛΥΚΩ, θα αποζημιώνονται έναντι του χρηματοοικονομικού κόστους που αναλαμβάνουν.

Μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι παρά τα όσα προβλέπονται στον Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής και τη σχετική νομοθεσία όπου περιλαμβάνονται ρητές αναφορές στην ανάγκη μέριμνας για την έγκαιρη λήψη μέτρων αντιμετώπισης τυχόν αρνητικού οικονομικού αποτελέσματος ΕΛΥΚΩ «από τον Απρίλιο του 2023 και έπειτα, οι προμηθευτές έχουν επί της ουσίας κληθεί να αναλάβουν το κόστος χρηματοδότησης των μηνιαίων ελλειμμάτων του ΕΛΥΚΩ, εξασφαλίζοντας με ίδια μέσα το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης για την παροχή των ΥΚΩ έως ότου καταστεί εφικτή η εξόφληση των οφειλόμενων ποσών από τον Λογαριασμό.

Η παροχή των ΥΚΩ αποτελεί αδιαμφισβήτητα κοινωνική πολιτική για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας, ωστόσο το κόστος της δεν είναι αποδεκτό να μετατίθεται στους προμηθευτές, δυσχεραίνοντας τη δυνατότητα τους να ανταπεξέλθουν στην υποχρέωση παροχής των εν λόγω υπηρεσιών και υπονομεύοντας εν τέλει τον ίδιο τον σκοπό της συγκεκριμένης κοινωνικής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε αυτονόητο ότι, για όσο διάστημα οι προμηθευτές αντιμετωπίζουν τις επαχθείς συνέπειες του ελλειμματικού ΕΛΥΚΩ, θα πρέπει να αποζημιώνονται έναντι του χρηματοοικονομικού κόστους που αναλαμβάνουν και για τον σκοπό αυτό προτείνεται να υπάρξει άμεσα σχετική κανονιστική πρόβλεψη. Κλείνοντας, επισημαίνουμε και πάλι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην αναγκαία μέριμνα εκ μέρους των εμπλεκόμενων φορέων και της Πολιτείας, για την αναπροσαρμογή των μοναδιαίων χρεώσεων ΥΚΩ εάν αυτό απαιτείται ή την ενίσχυση του ΕΛΥΚΩ μέσω του κρατικού προϋπολογισμού».