Οι λύσεις για τον ελλειμματικό λογαριασμό ΥΚΩ

Οι λύσεις για τον ελλειμματικό λογαριασμό ΥΚΩ
Τρίτη, 23/01/2024 - 06:56

Την περσινή χρονιά είχαμε επισημάνει αρκετές φορές τη δημιουργία ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό των ΥΚΩ. Το συγκεκριμένο ζήτημα προκαλεί προβληματισμό στην αγορά.

Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας επιβαρύνουν τους λογαριασμούς, ώστε οι κάτοικοι των νησιών να μην πληρώνουν αυξημένο ρεύμα, εξαιτίας των κοστοβόρων εργοστασίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Να σημειωθεί πως με δύο υπουργικές αποφάσεις ΦΕΚ Β 4266 (11.08.2022), ΦΕΚ Β 6166 (5.12.2022) κατευθύνθηκαν προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 400 εκατ. ευρώ. Με επιστολή του προς τον ΔΕΔΔΗΕ τον περασμένο Απρίλιο ο αντιπρόεδρος του κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ Δημήτρης Φούρλαρης ζητούσε να μάθει για την πορεία των εσόδων. Στην επιστολή αποκαλυπτόταν πως ο λογαριασμός ήταν ελλειμματικός κατά 5 εκατ ευρώ, παρά την αρχική εκτίμηση πως ο λογαριασμός φέτος θα ήταν πλεονασματικός κατά 500 εκατ. ευρώ.

Τα δεδομένα αυτά προκάλεσαν τον προβληματισμό του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας, ο οποίος σε ανακοίνωση του στο τέλος Ιουνίου προς το ΥΠΕΝ τόνιζε μεταξύ άλλων πως «οι Προμηθευτές καλούνται να αναλάβουν το κόστος χρηματοδότησης των μηνιαίων ελλειμμάτων του Λογαριασμού, εξασφαλίζοντας με ίδια μέσα το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης και δεσμεύοντας το έως ότου καταστεί εφικτή η εξόφληση των υπολειπόμενων ποσών από τον Λογαριασμό».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν φαίνεται να υποχωρεί αυτή η τάση που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, με αποτέλεσμα ο ειδικός λογαριασμός να είναι και τους επόμενους μήνες ελλειμματικός. Τα έσοδα στον ειδικό λογαριασμό αντλούνται με βάση έναν συντελεστή και εάν δεν αποδίδει τότε είτε θα πρέπει να αλλάξει ο συντελεστής είτε θα πρέπει να ανακτηθούν τα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό.