Έρχονται αλλαγές στα μπλε τιμολόγια και ίσως νέο χρώμα

Έρχονται αλλαγές στα μπλε τιμολόγια και ίσως νέο χρώμα
Τρίτη, 23/01/2024 - 06:49

Ετοιμάζονται αλλαγές στη χρονική διάρκεια στα μπλε τιμολόγια και δεν αποκλείεται να υπάρξει νέο χρώμα στα τιμολόγια ρεύματος.

Στις εκπτώσεις στα πράσινα τιμολόγια που θα ανακοινωθούν στα τέλη του Ιανουαρίου έχει στραμμένο το βλέμμα η αγορά, με τις έως τώρα κινήσεις να δείχνουν περαιτέρω μείωση των τιμών για τον επόμενο μήνα, με φόντο την πτωτική τάση των τιμών ενέργειας διεθνώς, γεγονός που καθιστά και τα κίτρινα τιμολόγια ολοένα και πιο ελκυστικά.

Η τιμή στα κίτρινα τιμολόγια καθορίζεται εκ των υστέρων με βάση την πορεία της τιμής της χονδρεμπορικής, η οποία εφόσον κινείται πτωτικά γίνονται τα φθηνότερα τιμολόγια στην αγορά.

Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών και πελατών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται στην κατηγορία των πράσινων τιμολογίων ρεύματος.

Έρχονται αλλαγές στα μπλε τιμολόγια ή νέο χρώμα τιμολογιού

Σε ό,τι αφορά τα μπλε τιμολόγια, η φθηνότερη τιμή που έχει ανακοινωθεί για 12μηνη σύμβαση ξεκινά από τα 0,149 ευρώ/kWh για κατανάλωση κάτω των 500 kWh και φτάνει μέχρι τα 0,36 ευρώ/kWh.

Πάντως, κάποιοι πάροχοι έχουν στα «σκαριά» υπηρεσίες οι οποίες, αν και αρχικά κατατάσσονται στην κατηγορία των κίτρινων τιμολογίων ρεύματος, δηλαδή με τιμή η οποία μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας του μηχανισμού αναπροσαρμογής, εκ των πραγμάτων μπορεί να χαρακτηριστεί προϊόν σταθερού τιμολογίου. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για νέα σταθερά ανταγωνιστικά τιμολόγια, τα οποία ωστόσο θα είναι ολιγόμηνης διάρκειας.

Μέχρι στιγμής στην κατηγοριοποίηση των χρωματιστών τιμολογίων ενέργειας που έχει κάνει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) δεν προβλέπονται σταθερά τιμολόγια μικρότερης διάρκειας των 12 μηνών.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ασχολούνται με το θέμα, επισημαίνουν πως ετοιμάζεται ρύθμιση για να ενταχθούν αυτού του τύπου τα τιμολόγια στο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί, ενώ δεν έχει ληφθεί απόφαση για τον τρόπο ή για το αν θα αποτελέσουν ένα νέο χρώμα στην «παλέτα» της αγοράς ενέργειας.