Τιμολόγια ρεύματος: Στάση αναμονής μέχρι τις νέες χρεώσεις στο πράσινο

Τιμολόγια ρεύματος: Στάση αναμονής μέχρι τις νέες χρεώσεις στο πράσινο
Τρίτη, 23/01/2024 - 06:38

Στάση αναμονής τηρούν οι καταναλωτές ως προς τα τιμολόγια ρεύματος που θα επιλέξουν παρά το επικοινωνιακό μπαράζ των προμηθευτών με νέα προϊόντα, παροχές και εκπτώσεις.

Οι χρεώσεις στα τιμολόγια του Φεβρουαρίου, που θα γνωστοποιηθούν από την 1η Φεβρουαρίου έως και τις 5 Φεβρουαρίου για το πράσινο τιμολόγιο, θα καθορίσουν και τη στάση τους.

Αλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει συστήσει να περιμένουν την εικόνα του Φεβρουαρίου πριν κάνουν την επιλογή τους τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό θα πράξει και ο ίδιος βλέποντας ότι τον πρώτο μήνα ο πάροχός του έχει δώσει ακριβότερες τιμές. «Εγώ για το σπίτι μου κράτησα το πράσινο τιμολόγιο. Ο πάροχος, δυστυχώς, έχει βγει από τους ακριβούς. Του δίνω ένα μήνα καιρό να αλλάξει τιμές, αλλιώς θα αλλάξω πάροχο» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.

Πάντως για το επόμενο μήνα οι τιμές τόσο των κίτρινων όσο και των πράσινων τιμολογίων αναμένεται να κυμανθούν σε χαμηλά επίπεδα ενώ δεν αποκλείονται εκπλήξεις και στο μπλε τιμολόγιο μετά την κίνηση της Φυσικό Αέριο να δώσει την πιο ανταγωνιστική τιμή της αγοράς. Μπορεί να μην είναι μπλε- αφού είναι οκτάμηνης και όχι 12μηνης διάρκειας, ούτε κίτρινο, αφού έχει σταθερή χρέωση και ρήτρα πρόωρης αποχώρησης και να έχει μπει στο μικροσκόπιο της ΡΑΑΕΥ που ζητά εξηγήσεις γιατί είναι εκτός των συγκεκριμένων χρωματικών σημάνσεων ωστόσο έχει εντείνει τον ανταγωνισμό.

Πέρασε τα 100 ευρώ η χονδρεμπορική τιμή

Πάντως η χονδρική τιμή ρεύματος έχει κάνει λόγω του κρύου άλμα τις τελευταίες δύο ημέρες ξεπερνώντας και πάλι το φράγμα των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για σήμερα Τρίτη 23 Ιανουαρίου η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς ΤΕΑ της Αγοράς Επόμενης Ημέρας αυξήθηκε κατά 10,13% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Διαμορφώθηκε στα 100,88 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 91,60 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχε διαμορφωθεί τη Δευτέρα όπου είχε καταγράψει αύξηση τιμής κατά 33,23% από την Κυριακή. Η υψηλότερη τιμής τη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 174,64 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 61,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 355.81 GWh.

Στο ενεργειακό μείγμα την κυριαρχία έχουν οι ΑΠΕ με μερίδιο 38,5%, ακολουθεί το φυσικό αέριο με ποσοστό 31,74%, τα υδροηλεκτρικά με μερίδιο 6,4% και η συμμετοχή του λιγνίτη στο 2,9%.

Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 31,401 MWh με μερίδιο 17,65%. Πάντως η μέση Τιμή Εκκαθάρισης του Ιανουαρίου φαίνεται πώς κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτή του Δεκεμβρίου, που καθόρισε και τις τιμές του Ιανουαρίου ενώ σε πτωτική πορεία κινείται και το φυσικό αέριο με την τιμή του TTF να κλείνει με πτώση 4%, στα 27,26 ευρώ ανά μεγαβατώρα δημιουργώντας αισιοδοξία για χαμηλότερες τιμές ρεύματος για τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο.