Tο «πράσινο» τιμολόγιο για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου

Tο «πράσινο» τιμολόγιο για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου
Σάββατο, 09/12/2023 - 07:28

Με το ειδικό πράσινο τιμολόγιο θα συνεχιστούν οι στοχευμένες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των Κοινωνικά Ευάλωτων καταναλωτών, δηλαδή των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Με το ειδικό πράσινο τιμολόγιο θα συνεχιστούν οι στοχευμένες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των Κοινωνικά Ευάλωτων καταναλωτών, δηλαδή των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) από την 1η Ιανουαρίου που θα εισαχθεί το νέο καθεστώς στη λιανική αγορά ενέργειας με τους πολύχρωμους λογαριασμούς ρεύματος.

Αυτό αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπου δίνει απαντήσεις για τους νέους λογαριασμούς. Όπως αναφέρεται τα νέα τιμολόγια ρεύματος, που θα ισχύουν από 1.1.2024 προάγουν τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφόρηση, προς όφελος των καταναλωτών, για τις τιμές των παρόχων.

Για πρώτη φορά, κάθε καταναλωτής θα ξέρει με ακρίβεια τί πληρώνει στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και σε ποιο είδος τιμολογίου βρίσκεται, καθώς εισάγεται χρωματική σήμανση, για κάθε τύπο τιμολογίου (μπλε τα σταθερά, πράσινο το ειδικό τιμολόγιο, κίτρινο τα κυμαινόμενα και πορτοκαλί τα δυναμικά).

Με το νόμο 5066/2023, θεσπίστηκε το ειδικό τιμολόγιο (με πράσινη σήμανση), το οποίο έχει κοινά χαρακτηριστικά για όλους τους παρόχους. Βασικά του πλεονεκτήματα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, είναι πως η τελική τιμή θα είναι γνωστή την 1η ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης, καθώς και ότι θα διευκολύνει τους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές μεταξύ των παρόχων, δίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα στον καταναλωτή να κάνει την πιο συμφέρουσα επιλογή.

Η επιδότηση ρεύματος για θέρμανση

Παράλληλα με το ειδικό, πράσινο, τιμολόγιο, το 2024 θα συνεχιστούν οι στοχευμένες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των Κοινωνικά Ευάλωτων καταναλωτών, δηλαδή των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφώνονται σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης. Όπως άλλωστε είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης για τα κοινωνικά ή ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά: «Ταυτόχρονα παρεμβαίνουμε και στο 43% περίπου των καταναλωτών και δίνουμε έκτακτη βοήθεια, έτσι ώστε το κοινωνικό τιμολόγιο (Α’ και Β’) να διαμορφωθεί σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές, ενώ καθιερώνουμε και την ενίσχυση ηλεκτρικής θέρμανσης», παραπέμποντας σε σχετικές ανακοινώσεις, μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα, πάντως, με τα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΕΝ στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα υπάρξει, για πρώτη φορά, έκτακτη ενίσχυση ύψους 45-480 ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για περίπου 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά που συμπεριλαμβάνονται στους κοινωνικές ευάλωτους. Σε αυτή την κατηγορία οι τελικές χρεώσεις να «κατεβαίνουν» στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν την ενεργειακή κρίση, στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Σημειωτέον ότι οι δικαιούχοι πολύτεκνοι και όσο έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, καθώς και όσοι είναι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλλετ κ.α. δεν δικαιούνται επιδότησης ρεύματος.

Οι δικαιούχοι εκτιμώνται περίπου σε 1,2 εκατ., με οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ και αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους, 24.000 ευρώ εισόδημα και 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκες οικογένειες ενώ για όσους έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες), κύκλο εργασιών έως 80.000 ευρώ.

Το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης για κάθε μήνα θα ανέλθει σε 60 ευρώ επί τις βαθμοημέρες του κάθε οικισμού. Λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ένα), το υπολογιζόμενο ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και αντιστοίχως τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση κατ’ ανώτατο όριο. Με βάση τα παραπάνω, το εύρος της τρίμηνης ενίσχυσης κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ. Τα χρήματα δεν θα πιστωθούν σε λογαριασμούς, όπως γίνεται με το επίδομα θέρμανσης αλλά θα εφαρμοστούν ως έκπτωση στους λογαριασμούς είτε έναντι είτε εκκαθαριστικούς, που αφορούν στην περίοδο από 1η Ιανουαρίου - 31 Μαρτίου 2024.

Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.