Νέα τιμολόγια ρεύματος: Τι ψάχνει η ΡΑΑΕΥ

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Τι ψάχνει η ΡΑΑΕΥ
Δευτέρα, 04/12/2023 - 06:28

H Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχει καλέσει σήμερα τους παρόχους σε συνάντηση σχετικά με τα νέα τιμολόγια ρεύματος και την ενημέρωση των πελατών τους.

Η ΡΑΑΕΥ αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις από τους παρόχους για τους υπολογισμούς που έχουν κάνει, για να διαπιστώσει εάν είναι λανθασμένοι ή όχι και να κρίνει εάν οι επιστολές που έχουν απευθύνει οι εταιρείες στους πελάτες τους είναι παραπλανητικές. Σε αυτή την περίπτωση έχει δικαίωμα να καλέσει τον εκάστοτε προμηθευτή μεμονωμένα σε επίσημη ακρόαση.

Την κινητοποίηση της ΡΑΑΕΥ προκάλεσε η αντίδραση του αρμόδιου υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη στις επιστολές που έστειλαν στους πελάτες τους κάποιοι προμηθευτές και στην προσπάθεια που γίνεται μέσω αυτών να τους αποτρέψουν από το πράσινο τιμολόγιο, το οποίο εμφανίζουν με συγκεκριμένα ποσοστά μάλιστα ακριβότερο από τα πορτοκαλί κυμαινόμενα τιμολόγια.

Οι καταναλωτές στους οποίους έφτασαν ήδη ηλεκτρονικά μηνύματα ή γραπτές επιστολές έχουν αρχίσει ήδη να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους παρόχους τους για να ρωτήσουν για το πράσινο τιμολόγιο. Η εικόνα που μεταφέρεται από κάποιες εταιρείες είναι ότι οι περισσότεροι πελάτες τους στην επικοινωνία μαζί τους, εμφανίζονται πρόθυμοι να παραμείνουν στο πρόγραμμα που είχαν υπογράψει.

Σημειώνεται πως η βασική τιμή για το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ (Γ1/Γ1Ν) για τον Ιανουάριο διαμορφώνεται στα 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Συγκεκριμένα, η χρέωση είναι 16 λεπτά για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και στα 17,2 για κατανάλωση άνω των 500 κιλοβατώρων. Η νυκτερινή χρέωση ανέρχεται σε 12,9 λεπτά. Με την έκπτωση 20% η τιμή του πράσινου τιμολογίου φτάνει τα 12,8 λεπτά στη χαμηλή κατανάλωση, στα 13,76 λεπτά άνω των 500 κιλοβατώρων και στα 10,32 λεπτά για τη νύχτα. Το μηναίο πάγιο είναι στα 5 ευρώ.

Η ΔΕΗ τοποθετεί παράλληλα τη βασική τιμή στο κίτρινο τιμολόγιό της (MyHome4All) στα 15,5 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, στα 21,1 λεπτά για παραπάνω κατανάλωση και στα 12,9 λεπτά για νυκτερινή κατανάλωση. Με την έκπτωση 20% αγγίζει τα 12,4 λεπτά, 16,88 λεπτά και 10,32 λεπτά αντίστοιχα. Στα σταθερά της τιμολόγια με μπλε χρώμα το τιμολόγιο myHome Online έχει τιμή στα 28 λεπτά για την ημέρα και 24 λεπτά για τη νύχτα με πάγιο 1 ευρώ. Το τιμολόγιο myHome Enter είναι στα 29,5 λεπτά με 3 ευρώ μηναίο πάγιο.