ΡΑΑΕΥ: Διαβούλευση για την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς

ΡΑΑΕΥ: Διαβούλευση για την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς
Τρίτη, 28/11/2023 - 10:20

Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ επί της εισήγησης της ΕΧΕ Α.Ε. για την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς αναφορικά με τη συμμετοχή της απόκρισης ζήτησης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και στην Ενδοημερήσια Αγορά

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 10, παρ. 8 του Ν. 4425/2016 (ΦΕΚ Α’ 185/30.09.2016), όπως ισχύει:

«8. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας διαθέτει Κανονισμό, ο οποίος εγκρίνεται με απόφαση της ΡΑΕ, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Με τον ίδιο τρόπο εγκρίνεται και κάθε τροποποίηση του Κανονισμού. Ο Κανονισμός περιλαμβάνει τους όρους λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας καθώς και τους όρους λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς. Το ελάχιστο περιεχόμενό του προσδιορίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 18. Ο Κανονισμός περιλαμβάνει διαφανείς και χωρίς διακρίσεις κανόνες, οι οποίοι βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια, όσον αφορά την πρόσβαση των Συμμετεχόντων στις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας. Οι Συμμετέχοντες και κάθε άλλο πρόσωπο στο οποίο αφορά ο Κανονισμός οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από αυτόν. Με τον Κανονισμό καθορίζονται οι συνέπειες που επέρχονται σε περίπτωση παράβασης των κανόνων του. Οι αποφάσεις της παραγράφου αυτής δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της εγκριτικής απόφασης της ΡΑΕ ο Κανονισμός και οι τροποποιήσεις του ισχύουν έναντι των προσώπων που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο.»

Περαιτέρω, βάσει των διατάξεων του Ν. 5037/2023 (ΦΕΚ Α’ 78/28.03.2023), η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και όπου γίνεται αναφορά στην επωνυμία «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» ή «Ρ.Α.Ε.», νοείται η ΡΑΑΕΥ.

Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δημόσιας διαβούλευσης της Αρχής επί της εισήγησης της ΕΧΕ Α.Ε. σχετικά με την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς (εφεξής «Κανονισμού») και επί της εισήγησης της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. σχετικά με την τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησηςαναφορικά με τη συμμετοχή της απόκρισης ζήτησης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και στην Ενδοημερήσια Αγορά, κρίθηκε σκόπιμη, μετά από σχετικό αίτημα της Αρχής, η επικαιροποίηση του Κανονισμού από την ΕΧΕ Α.Ε. προκειμένου για την εισαγωγή διαδικασίας επικύρωσης εντολών που υποβάλλονται από χαρτοφυλάκια κατανεμόμενου φορτίου, με χρήση όλων των τεχνικών ελέγχων (capacityandreservescheckbasedontheavailablecapacityandISPresults).

Σχετικώς, η ΡΑAΕY θέτει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση την εισήγηση της ΕΧΕ A.E. για την τροποποίηση του Κανονισμού, όπως υποβλήθηκε στην Αρχή με το υπ΄αριθμ. πρωτ. ΡΑΑΕΥI-362339/21.11.2023 (ΕΧΕ 1874/17.11.2023) έγγραφο. Στην εν λόγω επικαιροποιημένη έκδοση του Κανονισμού περιλαμβάνονται: (α) όλες οι τροποποιήσεις του Κανονισμού αναφορικά με τη συμμετοχή της απόκρισης ζήτησης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά, όπως αυτές είχαν ήδη τεθεί στην ως άνω αναφερόμενη δημόσια διαβούλευση, καθώς και επιπλέον τροποποιήσεις που αφορούν την εισαγωγή ελέγχων επικύρωσης εντολών που υποβάλλονται από χαρτοφυλάκια κατανεμόμενου φορτίου, (β) όλες οι τροποποιήσεις του Κανονισμού αναφορικά με τον εμπλουτισμό των τρόπων επίλυσης διαφορών και (γ) λεκτικού χαρακτήρα τροποποιήσεις επιμέρους διατυπώσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στη διαβούλευση υποβάλλοντας τις απόψεις τους επί των ως άνω κειμένων ηλεκτρονικά στη διεύθυνση elecodes–Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή εγγράφως, έως και την Παρασκευή8Δεκεμβρίου 2023.

Η ΡΑΑΕΥ, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999, ΦΕΚ Α’ 45), θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση καθώς και το περιεχόμενο των σχετικών εγγράφων, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο συμμετέχων αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.

Συνημμένα έγγραφα:

1.Κατάλογος προτεινόμενων τροποποιήσεων του Κανονισμού Λειτουργίας τηςΑγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς

2.Τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς (με επισήμανση αλλαγών)

3.Τροποποίηση του Παραρτήματος του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς (με επισήμανση αλλαγών)