Τα νέα για το πράσινο τιμολόγιο και τους λογαριασμούς ρεύματος

Τα νέα για το πράσινο τιμολόγιο και τους λογαριασμούς ρεύματος
Τετάρτη, 29/11/2023 - 06:12

Το «πράσινο» τιμολόγιο στο οποίο θα εκπέσουν όσοι δεν επιλέξουν άλλο προϊόν φαίνεται πως θα ενσωματώνει το μεγαλύτερο ρίσκο, επομένως θα είναι και το πιο ακριβό.

Από 1η Ιανουαρίου θα ξέρουμε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στα τιμολόγια ρεύματος όμως από τον επόμενο μήνα αρχίζει η ενημέρωση των καταναλωτών από τους παρόχους. Μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως ελάχιστοι προμηθευτές έχουν ξεκινήσει ενημερώσεις προς τους καταναλωτές, αλλά μέχρι τέλος της εβδομάδας θα αρχίσουν να γνωστοποιούνται περισσότερες λεπτομέρειες για τα τιμολόγια. Το «πράσινο» τιμολόγιο στο οποίο θα εκπέσουν όσοι δεν επιλέξουν άλλο προϊόν φαίνεται πως θα ενσωματώνει το μεγαλύτερο ρίσκο, επομένως θα είναι και το πιο ακριβό. Βέβαια, από το υπουργείο Ενέργειας υποστηρίζουν πως θα μπορέσουν οι καταναλωτές να δουν ποιος προμηθευτής είναι πιο ακριβός και ποιος πιο φθηνός. Αυτό όμως σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι σε μια καθημερινή αναζήτηση.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο υπό το πλαίσιο μιας νέας εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου διεθνώς. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται η επαναφορά των οριζόντιων επιδοτήσεων. Από κει και πέρα ο υπουργός Ενέργειας μιλώντας χθες στα Παραπολιτικά 90,1 ανέφερε πως οι παροχοι με βάση τους κανονισμούς της Ε.Ε. μπορούν να έχουν όποια εμπορική πολιτική επιθυμούν φτάνει να μην είναι παραπλανητικοί. Εξηγώντας το νέο καθεστώς ανέφερε πως «όσοι δεν διαλέξουν τιμολόγιο θα μεταπέσουν στο πράσινο τιμολόγιο το οποίο θα έχει μια τιμή που την ξέρουμε στην αρχή του μήνα μαζί με τις εκπτώσεις και αυτή η τιμή θα είναι συγκρίσιμη με τις τιμές των άλλων παρόχων. Υπάρχουν στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος τρεις τύποι τιμολογίων: τα σταθερά όπου είναι ακριβά γιατί έχεις αντιστάθμιση κινδύνου ενός ολόκληρου χρόνο. Μετά είναι τα κυμαινόμενα τα οποία είναι είτε κυμαινόμενα που μαθαίνεις στο τέλος την τιμή γιατί η τιμή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται ανά ώρα κυριολεκτικά οπότε έχει ένα βασικό ποσοστό κέρδους ο προμηθευτής και στο τέλος όταν θα μπει η τιμή της χονδρικής που διαμορφώθηκε τον τελευταίο μήνα θα μάθεις τι θα πληρώσεις αυτά έχουν αβεβαιότητα αλλά μακροχρόνια μπορεί να αποδεικνύονται φθηνότερα γιατί δεν αναλαμβάνει ο πάροχος να σου κάνει αντιστάθμιση κινδύνου και υπάρχουν τα κυμαινόμενα που γνωρίζεις από την αρχή του μήνα τι θα συμβεί στον επόμενο μήνα και υπάρχει ένα μικρό κόστος αντιστάθμισης και τέλος υπάρχουν και τα δυναμικά τιμολόγια».

Πάντως, σύμφωνα με κοινωνικούς φορείς δημιουργείται ένα καθεστώς αβεβαιότητας και αναφέρουν πως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι θα πληρώσει στο τέλος όπως και το γεγονός πως πολλοί καταναλωτές θα επιλέξουν τελικά ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο και όχι ένα σταθερό – ακριβό.