Τι θα γίνει με το πράσινο τιμολόγιο - Λύση στο πρόβλημα των 35KVA για τους προμηθευτές ενέργειας

Τι θα γίνει με το πράσινο τιμολόγιο - Λύση στο πρόβλημα των 35KVA για τους προμηθευτές ενέργειας
Τρίτη, 14/11/2023 - 06:01

Το πράσινο τιμολόγιο που θεσπίστηκε με νομοθετική ρύθμιση, ήταν το βασικό αντικείμενο συζήτησης της χθεσινής συνάντησης του υπουργού με το προεδρείο του ΕΣΠΕΝ η οποία διήρκησε σχεδόν δύο ώρες.

Μπορεί οι προμηθευτές ενέργειας να μην κατάφεραν να αλλάξει η πολιτική του «πράσινου τιμολογίου» ωστόσο από τη χθεσινή συνάντηση του ΕΣΠΕΝ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έφυγαν με μια δρομολογημένη λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει με την περίφημη υπόθεση των 35KVA.

Η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος να εκδώσει υπουργική απόφαση σχετικά με το θέμα των επιδοτήσεων στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δόθηκαν από τους προμηθευτές και ακόμη δεν έχουν λάβει τα σχετικά ποσά, δίνει λύση σε ένα πρόβλημα που αποτελούσε «ανοιχτή πληγή» επιβαρύνοντας τα οικονομικά των εταιρειών.

Η απόφαση θα ρυθμίζει τον τρόπο επιστροφής στους προμηθευτές των ποσών που αντιστοιχούν στο επίδομα το οποίο δόθηκε το 2022 και στις αρχές του 2023 σε μικρές επιχειρήσεις. Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι η υπουργική απόφαση θα συνδέει με την ΑΑΔΕ την πιστοποίηση των επιχειρήσεων που εδικαιούντο το επίδομα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των σχετικών ποσών στις εταιρείες προμήθειας.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα τις εταιρείες προμήθειας, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, καθώς κινδυνεύουν να εγγράψουν στους ισολογισμούς τους ζημιές της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, αφού μέχρι σήμερα το κόστος της επιδότησης το έχουν επωμιστεί οι προμηθευτές και δεν μπορούν να το εισπράξουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), χωρίς υπεύθυνη δήλωση από τον πελάτη τους ότι δεν έχει λάβει άλλου είδους ευρωπαϊκή επιδότηση.
Μάλιστα με δεδομένο ότι μέχρι την άνοιξη ένας μόνο παίκτης της αγοράς είχε καταφέρει να συλλέξει το 10% των απαιτούμενων υπογραφών, η αγορά θεωρούσε την υπόθεση χαμένη αν δεν υπήρχε νομοθετική ρύθμιση κάτι που αναμένεται να γίνει με την έκδοση υπουργικής απόφασης.

Αμεσα η υπουργική απόφαση για το «πράσινο τιμολόγιο»

Την ίδια ώρα αναμένεται και η υπογραφή από τον κ. Σκυλακάκη, πιθανότατα και εντός της ημέρας, της απόφασης προσδιορισμού του μαθηματικού τύπου βάσει του οποίου θα προκύπτει η τελική τιμή του «πράσινου τιμολογίου» ηλεκτρικής ενέργειας που υποχρεούνται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Το πράσινο τιμολόγιο που θεσπίστηκε με νομοθετική ρύθμιση, ήταν το βασικό αντικείμενο συζήτησης της χθεσινής συνάντησης του υπουργού με το προεδρείο του ΕΣΠΕΝ η οποία διήρκησε σχεδόν δύο ώρες.

Ο κ. Σκυλακάκης άκουσε τα επιχειρήματα των προμηθευτών και δήλωσε ότι θα λάβει υπόψιν τις παρατηρήσεις τους στο τελικό κείμενο της υπουργικής απόφασης χωρίς πάντως να δεσμευθεί για τις αλλαγές που θα αποφασίσει τελικώς.

Επίμαχο ζήτημα είναι η συχνότητα αλλαγής των συντελεστών που περιλαμβάνονται στον μηχανισμό διακύμανσης δηλαδή τον μαθηματικό τύπο που περιγράφει η απόφαση.

Αντικείμενο της χθεσινής συζήτησης εξάλλου ήταν και το ζήτημα της αντιμετώπισης του ενεργειακού τουρισμού. Ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε στα μέλη του ΕΣΠΕΝ πως η απόφαση του να μην επιτρέπεται η μετακίνηση των κακοπληρωτών σε τέταρτο πάροχο εφόσον οφείλουν στους προηγούμενους σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί την πρόταση της ΡΑΑΕΥ, σύμφωνα με την οποία τόσο ο προηγούμενος όσο και ο νύνπάροχος έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την αποκοπή του κακοπληρωτή πελάτη, εφόσον αυτός δεν εξοφλεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ή δεν ανταποκρίνεται σε προγενέστερη ρύθμιση οφειλών. Όπως είπε, θα ισχύουν παράλληλα και τα δύο μέτρα. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για την τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας.