Πόσο κόστισε το Πληροφοριακού Συστήμα Εγγυήσεων Προέλευσης

Πόσο κόστισε το Πληροφοριακού Συστήμα Εγγυήσεων Προέλευσης
Πέμπτη, 19/10/2023 - 06:37

Συνολικά 55.522 ευρώ κόστισε στο Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) η ανάπτυξη του Πληροφοριακού Συστήματος Εγγυήσεων Προέλευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Αυτή ήταν η αμοιβή της τσέχικης εταιρείας Unicorn Systems στην οποία ανατέθηκε και η σχετική σύμβαση. Η Unicorn Systems έτρεξε με ταχύτατες διαδικασίες τη διασύνδεση του νέου Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης του ΔΑΠΕΕΠ με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά μητρώα. Το νέο Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης τέθηκε σε λειτουργία στις 4 Αυγούστου και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τεχνικού ελέγχου που έκανε ο ΑΙΒ συνδέθηκε με το ΑΙΒ HUB στις 2 Οκτωβρίου 2023.

Οι Εγγυήσεις Προέλευσης αποτελούν πιστοποιητικά που βεβαιώνουν ότι η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία αναφέρονται, έχει παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές.

Οι Εγγυήσεις Προέλευσης που εκδίδονται υπέρ του φορέα έκδοσης για σταθμούς παραγωγής Α.Π.Ε και Σ.Η.Θ.Υ.Α που έχουν τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2021, μεταβιβάζονται στους ενδιαφερόμενους μέσω δημοπρασιών.

Η οργάνωση και διεξαγωγή των δημοπρασιών διενεργείται σύμφωνα με τον Κανονισμό Δημοπρασιών Εγγυήσεων Προέλευσης. Τα έσοδα των δημοπρασιών επί Εγγυήσεων Προέλευσης για ενέργεια που έχει παραχθεί από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που τίθενται σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2021, λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των χρεώσεων Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ.).

Στις δημοπρασίες που διενεργεί ο ΔΑΠΕΕΠ δύναται να δημοπρατούνται και οι Εγγυήσεις Προέλευσης που ανακαλούνται υπέρ των καταναλωτών ή εκδίδονται υπερ των παραγωγών και των αυτοπαραγωγών. Μεταβιβάσεις Εγγυήσεων Προέλευσης που ανακαλούνται υπέρ των καταναλωτών ή εκδίδονται υπέρ των παραγωγών και των αυτοπαραγωγών επιτρέπονται και μέσω βάθρων εμπορίας ή με διμερείς συμφωνίες.