Πώς ο δανεισμός της Αριάδνη Interconnection επιδρά στο τίμημα πώλησης του 20%

Πώς ο δανεισμός της Αριάδνη Interconnection επιδρά στο τίμημα πώλησης του 20%
Τετάρτη, 04/10/2023 - 06:31

Η Αριάδνη Interconnection έχει προχωρήσει σε έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου δεκαετούς διάρκειας, λήξεως το 2030, με εξασφάλιση και κεφάλαιο ύψους έως 400 εκατ. ευρώ.

Ο δανεισμός που βαρύνει την Αριάδνη Interconnection, τη θυγατρική εταιρεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που αναπτύσσει την υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττικής, θα επηρεάσει εν πολλοίς τις προσφορές που θα δώσουν οι «μνηστήρες» που διεκδικούν το 20% της εταιρείας.

Στους ενδιαφερομένους συγκαταλέγονται τέσσερα σχήματα και συγκεκριμένα η κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund – Phaethon Holdings, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ιταλική Terna SpA και η StateGrid International Development Belgium (θυγατρική της κινεζικής State Grid).

Κατά πληροφορίες ο ΑΔΜΗΕ έχει στείλει επιστολή πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών στα τέσσερα σχήματα που θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο Virtual Data Room που περιέχει όλα τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία του έργου της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως ο δανεισμός που βαρύνει την Αριάδνη Interconnection θα επηρεάσει τις προσφορές που θα δώσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Σημειώνεται πως η Αριάδνη Interconnection έχει προχωρήσει σε έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου δεκαετούς διάρκειας, λήξεως το 2030, με εξασφάλιση και κεφάλαιο ύψους έως 400 εκατ. ευρώ. Την πλήρη αναδοχή της έκδοσής του ανέλαβε η Eurobank, ενώ ο ΑΔΜΗΕ παρέχει εγγύηση προς τους ομολογιούχους, ενώ ταυτόχρονα θα λαμβάνει αμοιβή από την εταιρεία για την παροχή της εν λόγω εγγύησης.

Το ομολογιακό δάνειο υπόκειται σε ορισμένες ρήτρες, συμπεριλαμβανομένων ειδικών χρηματοπιστωτικών δεικτών που πρέπει να τηρεί η εταιρεία κατά την διάρκεια της χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει χρηματοοικονομικούς όρους οι πιο σημαντικοί των οποίων είναι οι εξής:

-Το επιτόκιο δανεισμού αποτελείται από κυμαινόμενο επιτόκιο Euribor εξαμήνου πλέον περιθώριο επιτοκίου 2,20% για την κατασκευαστική περίοδο και εφόσον δεν τίθεται θέμα αθέτησης των υποχρεώσεων, το περιθώριο του επιτοκίου αναμένεται να μειωθεί σε 2,00% ή 1,80% ανάλογα με τον αριθμοδείκτη «καθαρός δανεισμός/κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων» και την ημερομηνία ηλέκτρισης του έργου.

-Η αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου θα ολοκληρωθεί σε δεκατρείς εξαμηνιαίες δόσεις με αρχική περίοδο χάριτος καταβολής της πρώτης δόσης τους 48 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Οι δόσεις θα ανέρχονται σε 4% του κεφαλαίου δανεισμού, ενώ η τελευταία δόση που θα καταβληθεί κατά τη λήξη του ομολογιακού δανείου θα είναι ίση με το 52% του κεφαλαίου (balloon payment).

Επιπλέον, η «Αριάδνη Interconnection» έχει προχωρήσει σε δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνολικού ύψους έως 200 εκατ. ευρώ με δυνατότητα επιπλέον δανεισμού ύψους 100 εκατ. ευρώ σε περίπτωση υπέρβασης του εκτιμώμενου κατασκευαστικού κόστους.