Πώς κινούνται οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου

Πώς κινούνται οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου
Τετάρτη, 04/10/2023 - 06:42

Τι πληρώνουν οι Ελληνες για λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου σε σύγκριση με την Ευρώπη.

Φθηνότερα κατά 1,76% πλήρωσαν οι Ελληνες καταναλωτές την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας την ώρα που η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 7,58% καταγράφοντας τη δεύτερη υψηλότερη άνοδο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση της HEPI που αφορά στο κόστος ρεύματος σε 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η μέση τιμή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Αθήνα, αλλά και σε όλη τη χώρα αφού οι τιμές είναι ίδιες, διαμορφώθηκε στα 25,04 λεπτά/KWh, έναντι 26,09 λεπτά/KWh που ήταν ο μέσος όρος των 27 χωρών-μελών της ΕΕ και 24,48 λεπτών/KWh που ήταν ο μέσος όρος των 33 χωρών που περιλαμβάνονται στην έρευνα.

Αντίθετα, η τιμή του φυσικού αερίου στους λογαριασμούς αυξήθηκε στην Αθήνα κατά 7,58% στα 7,23 λεπτά/KWh, εξ αιτίας της ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου ωστόσο η Ελλάδα παραμένει αρκετά κάτω από τον μέσο όρο.

Συνολικά στην Ευρώπη, οι τιμές ηλεκτρισμού για τους τελικούς χρήστες έχουν μειωθεί κατά 24% σε σχέση με τις τιμές Σεπτεμβρίου 2022, ενώ οι λογαριασμοί αερίου μειώθηκαν κατά 38%.

Στις περισσότερες πρωτεύουσες παρατηρήθηκε αύξηση των τιμών ηλεκτρισμού τον Σεπτέμβριο, με τη μεγαλύτερη άνοδο, 10%, να καταγράφεται στις Βρυξέλλες και ακολουθούν η Κοπεγχάγη και το Ελσίνκι με 5% λόγω αύξησης του κόστους ενέργειας αλλά και η Λιουμπλιάνα με επίσης 5% εξ αιτίας της αύξησης των φόρων.

Αντίθετα στο Όσλο υπήρξε μείωση 20% και ακολουθούν η Πράγα με -3%, το Άμστερνταμ (-2%), η Αθήνα με -1,76% λόγω τους επιδόματος αλλά και της μείωση του κόστους ρεύματος, η Ρίγα, η Ρώμη και η Στοκχόλμη.

Συνολικά, οι τιμές ηλεκτρισμού για τους τελικούς καταναλωτές τον Σεπτέμβριο διατηρούν τη σταθερότητα που παρατηρήθηκε μετά το πρώτο τρίμηνο του 2023, παρουσιάζοντας μία αύξηση της τάξης του 1% κατά μέσον όρο σε σχέση με τον Αύγουστο.

Προς το παρόν, οι τιμές παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση τα προ έτους επίπεδα, ενώ τα αποθέματα αερίου στις αποθήκες της Ευρώπης βρίσκονται ήδη σχεδόν στο πλήρες δυναμικό αποθήκευσης εν όψει της χειμερινής περιόδου.

Οι διαφορές που παρατηρούνται από χώρα σε χώρα

Οι διαφορές που παρατηρούνται από χώρα σε χώρα, οφείλονται κυρίως στις διαφορετικές καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν την παραγωγή των ΑΠΕ και τη ζήτηση, καθώς και στη συντήρηση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού, που κατά κανόνα γίνεται στο τέλος του καλοκαιριού.

Στην Ελλάδα, οι συνιστώσες που συνθέτουν την τελική τιμή είναι διαφορετικές, με το κόστος ενέργειας να αντιστοιχεί στο 65%, το κόστος διανομής στο 14%, οι ενεργειακοί φόροι στο 15% και ο ΦΠΑ στο 6%.

Η Ουγγαρία είναι η χώρα, όπου το κόστος ενέργειας έχει τη πιο χαμηλή συμμετοχή στον λογαριασμό, μόλις 14%, ενώ αντίθετα στη Λισαβόνα έχει το υψηλότερο μερίδιο, περίπου 80% της τελικής τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής.

Τέλος, η μέση τιμή των σταθερών τιμολογίων ρεύματος στην Ευρώπη ήταν 33,10 λεπτά/KWh τον Σεπτέμβριο ενώ τα κυμαινόμενα τιμολόγια ήταν φθηνότερα, στα 30,15 λεπτά/KWh. Ωστόσο οι διαφορές από χώρα σε χώρα είναι μεγάλες, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια και γι’ αυτό το λόγο η τιμή των κυμαινόμενων τιμολογίων είναι η πιο αντιπροσωπευτική.

Τελευταία τροποποίηση στις 04/10/2023 - 10:18