Λογαριασμός ρεύματος: Έρχονται αυξημένες χρεώσεις - Τι θα γίνει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Λογαριασμός ρεύματος: Έρχονται αυξημένες χρεώσεις - Τι θα γίνει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Σάββατο, 12/08/2023 - 09:40

Μπροστά σε αυξημένες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος βρίσκονται οι καταναλωτές.

Μπροστά σε αυξημένες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος βρίσκονται οι καταναλωτές. Μπορεί να παρατείνεται µέχρι και το τέλος του έτους η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος όπως και ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων από τη χονδρεμπορική αγορά, ωστόσο οι λογαριασμοί θα εμφανιστούν αυξημένοι. Την παράταση των δύο μέτρων που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, σε συνέχεια σχετικών δηλώσεων που έκανε μια ημέρα πριν ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης και μετά την υπογραφή σχετικής υπουργικής απόφασης. Για τον μηχανισμό μάλιστα ανάκτησης υπερεσόδων η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας παράτασης. «Τους επόμενους μήνες θα αξιολογηθεί η κατάσταση που πρόκειται να διαμορφωθεί στις διεθνείς ενεργειακές αγορές και αναλόγως θα αποφασιστεί η αναγκαιότητα ύπαρξης του παραπάνω έκτακτου μέτρου», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο στη σχετική ανακοίνωσή του.

Η παράταση αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με το υπουργείο, έχει ως σκοπό να διευκολύνει τους καταναλωτές αλλά και τις εταιρείες προμήθειας για την ομαλή μετάβαση στον νέο τρόπο τιμολόγησης τους επόμενους μήνες. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έκρινε ότι η χρονική παράταση θα δώσει τα περιθώρια στους προμηθευτές να διαμορφώσουν το κατάλληλο πλαίσιο και θα διασφαλίσει την απαιτούμενη περίοδο ενημέρωσης για τους καταναλωτές, υπό την τήρηση των κανόνων διαφάνειας και ευκολότερης σύγκρισης των τελικών τιμών.

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί από πλευράς του ΥΠΕΝ είναι εάν με την παράταση της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής θα παραταθούν αντίστοιχα χρονικά και οι οριζόντιες επιδοτήσεις, το τέλος των οποίων προανήγγειλε με δηλώσεις του προ διημέρου ο κ. Σκυλακάκης. Ο υπουργός μίλησε για ένα νέο πακέτο επιδοτήσεων στοχευμένο στους «ενεργειακά ευάλωτους» καταναλωτές, που θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Φωτιά» στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος βάζουν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις

«Φωτιά» στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος βάζουν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Οι καταναλωτές ρεύματος όλων των κατηγοριών (νοικοκυριά, βιομηχανία, εμπορικές επιχειρήσεις κ.λπ.) θα κληθούν να πληρώσουν νέες αναδρομικές αυξήσεις για το 2023 συνολικού ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Οι νέες αυξήσεις στα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς και διανομής έρχονται σε συνέχεια αυτών που επεβλήθησαν από τον περασμένο Νοέμβριο για τα δίκτυα μεταφοράς και από την 1η Μαΐου φέτος για τα δίκτυα διανομής.

Οι επιδοτήσεις για τον Αύγουστο

Επιδοτήσεις και για τις καταναλώσεις ρεύματος του Αυγούστου, που κυμαίνονται σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Ιουλίου ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ. Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η ενίσχυση θα είναι 10 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Για τις καταναλώσεις του Ιουλίου, η αντίστοιχη επιδότηση ήταν 15 ευρώ/MWh. Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 ευρώ/MWh και απορροφά το σύνολο του αυξημένου κόστους. Για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση ανέρχεται στα 10 ευρώ/MWh. Το πιθανότερο είναι οι επιδοτήσεις να συνεχιστούν και πέραν του Σεπτεμβρίου.