Ρεύμα: Πτώση στη χονδρική με το βλέμμα στην αστάθεια στις διεθνείς αγορές

Ρεύμα: Πτώση στη χονδρική με το βλέμμα στην αστάθεια στις διεθνείς αγορές
Παρασκευή, 11/08/2023 - 08:02

Οι ΑΠΕ συνεισφέρουν στο να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές και μάλιστα η ελάχιστή τιμή θα διαμορφωθεί σήμερα στα 9,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Κάτω από τα 80 ευρώ(79,85) είναι η τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά με τη ζήτηση ενέργειας τις τελευταίες ημέρες να έχει μειωθεί και να διαμορφώνεται κοντά στα 6,5GW, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας. Οι ΑΠΕ συνεισφέρουν στο να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές και μάλιστα η ελάχιστή τιμή θα διαμορφωθεί σήμερα στα 9,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την ίδια ώρα παραμένει η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές, μετά τις αναφορές για επερχόμενη απεργία σε εγκαταστάσεις LNG στην Αυστραλία. Αναλυτές μάλιστα προειδοποιούν ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει ολοένα και πιο δύσκολη εάν η απεργία συμπέσει με προγραμματισμένη συντήρηση σε κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Νορβηγία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή αερίου της ΕΕ. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου την προηγούμενη Τετάρτη. Το κόστος των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου για την παράδοση Σεπτεμβρίου στον κόμβο TTF στην Ολλανδία διαμορφώθηκε στα 37,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα,

Ενώ οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου στην Ε.Ε. βρίσκονται επί του παρόντος γεμάτες η έλλειψη εξαγωγών από την Αυστραλία θα μείωνε τη συνολική παγκόσμια προσφορά LNG και θα ενίσχυε τον ανταγωνισμό για το καύσιμο, φέρνοντας αντιμέτωπους τους Ασιάτες και τους Ευρωπαίους αγοραστές σύμφωνα με αναλυτές. Σύμφωνα με αναλυτές η πτώση της προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου εξηγείται επίσης λόγω των σταθερότερων τιμών στην Ασία σε σύγκριση με την Ευρώπη. Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις το γεγονός πως η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένει σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να παγιώσει τους επόμενους μήνες την τάση αυτή.

Τελευταία τροποποίηση στις 11/08/2023 - 08:27