Επιδότηση στο ρεύμα: Μαύρη «τρύπα» στο ταμείο ΥΚΩ - Αναπροσαρμογή των χρεώσεων ζητούν οι προμηθευτές

Επιδότηση στο ρεύμα: Μαύρη «τρύπα» στο ταμείο ΥΚΩ - Αναπροσαρμογή των χρεώσεων ζητούν οι προμηθευτές
Τετάρτη, 28/06/2023 - 06:23

Ελλειμματικός έχει καταστεί λόγο επιδοτήσεων στους καταναλωτές ο Ειδικός λογαριασμός ΥΚΩ, όπως καταγγέλλουν οι προμηθευτές ενέργειας.

Βάζοντας στο τραπέζι εμμέσως θέμα αύξησης της ρυθμιζόμενης χρέωσης που πληρώνουν οι καταναλωτές για την κάλυψη των λεγόμενων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία, τη ΡΑΑΕΥ και τον ΔΕΔΔΗΕ θέτει θέμα «αναπροσαρμογής των των μοναδιαίων χρεώσεων ΥΚΩ εάν αυτό απαιτείται» και για όποια ενέργεια χρειάζεται ώστε να αναπληρωθεί το αποθεματικό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για το 2023 ο λογαριασμός ΥΚΩ θα έκλεινε με πλεόνασμα 510 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την εισήγηση που έκανε ο ΔΕΔΔΗΕ προς τη ΡΑΕ στις 24 Οκτωβρίου 2022. Όμως, σύμφωνα με την ενημέρωση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) προς τον ΔΕΔΔΗΕ, ο ειδικός λογαριασμός ΥΚΩ στις 31 Μαρτίου 2023 εμφάνιζε μικρό πλεόνασμα, μόλις 3 εκατ. ευρώ, και στις 30 Απριλίου εμφάνιζε έλλειμμα 5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας, τον Απρίλιο η μεταφορά κονδυλίων ύψους 460 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την κάλυψη των επιδοτήσεων των λογαριασμών των καταναλωτών λόγω της ενεργειακής κρίσης συνέβαλλε στο να εμφανιστεί έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ. Επιπλέον, με νομοθετική ρύθμιση του περασμένου Μαρτίου οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις Μέσης και Χαμηλής Τάσης, προκειμένου να στηριχθούν κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση καταβολής χρεώσεων ΥΚΩ για διάστημα πέντε(01.11.2021 – 31.03.2022). Έτσι μειώθηκαν οι εισροές στο λογαριασμό ΥΚΩ κατά επιπλέον 65 εκατ ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τέλη ΥΚΩ είναι η ρυθμιζόμενη χρέωση που συμπεριλαμβάνεται σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος και στόχο έχει την κάλυψη του επιπλέον κόστους για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με τις ίδιες τιμές στα νησιά σε σχέση με το υπόλοιπο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Σύμφωνα με την επιστολή του ΕΣΠΕΝ ήδη από τον Απρίλιο του 2023, οι προμηθευτές έχουν ενημερωθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ, ότι θα λάβουν απομειωμένο αντάλλαγμα για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) έναντι του συνολικού οφειλόμενου ποσού αφού ο Ειδικός Λογαριασμός ΥΚΩ έχει καταστεί ελλειμματικός. Σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής, σε περίπτωση που ο Ειδικός Λογαριασμός είναι ελλειμματικός τα οφειλόμενα ανταλλάγματα αποδίδονται στους προμηθευτές μόνο μερικώς και τα υπολειπόμενα ποσά εξοφλούνται σύμφωνα με συγκεκριμένη μεθοδολογία όταν θα υπάρξει και πάλι πλεόνασμα.

Ωστόσο όπως τονίζει ο ΕΣΠΕΝ δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη του χρηματοοικονομικού κόστους -σε όρους ρευστότητας- που συνεπάγεται για τους προμηθευτές η απόφαση αυτή.