Λογαριασμοί ρεύματος: Στον «πάγο» τα έκτακτα μέτρα για την ενεργειακή κρίση

Λογαριασμοί ρεύματος: Στον «πάγο» τα έκτακτα μέτρα για την ενεργειακή κρίση
Τετάρτη, 28/06/2023 - 06:16

Την αναθεώρηση των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν από το περασμένο καλοκαίρι για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο και όπως ο ίδιος είπε κατά τη χθεσινή τελετή παραλαβής παράδοσης του υπουργείου από τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό, Παντελή Κάπρο, «θα πρέπει να περάσουμε στον νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι το πάγωμα και όχι η κατάργηση των έκτακτων μέτρων ώστε σε περίπτωση αναζωπύρωσης της ενεργειακής κρίσης, να είναι εφικτή η αντιμετώπισή της με τον μηχανισμό που λειτουργεί αποτελεσματικά από τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές πρόθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι να «παγώσει» αλλά όχι να καταργήσει τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης ώστε να είναι διαθέσιμα στη φαρέτρα της κυβέρνησης σε περίπτωση που υπάρξει αναθέρμανση της κρίσης από το Φθινόπωρο.

Πάντως, όπως είπε κατά την ομιλία του ευελπιστεί ότι δεν θα απαιτηθεί νέα δημοσιονομική στήριξη στον τομέα της ενέργειας, ενώ πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο των πολιτικών που θα εφαρμόσει θα είναι και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η οποία άλλωστε συμπεριλαμβάνεται στις παρεμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Προσώρας η τιμή του αερίου δείχνει μια σταθερότητα στο επίπεδο των 30 ευρώ/MWh, το οποίο θεωρείται μια λελογισμένη και αντιμετωπίση τιμή σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία είχε φτάσει το προγούμενο διάστημα. Έτσι ο νέος υπουργός Ενέργειας, άφησε χθες να εννοηθεί ότι πρόθεση του είναι η αναστολή των έκτακτων μέτρων και η διαμόρφωση νέων κανόνων λειτουργία της αγοράς. Μια συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει άλλωστε, με βάση τις προτάσεις που παρουσίασε η ΡΑΑΕΥ για τα τιμολόγια που θα ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου.

Η άρση των έκτακτων μέτρων είναι μια εξέλιξη που προσδοκά το σύνολο της αγοράς τόσο στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αφού θα σημάνει και την κατάργηση του πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, όσο και στην λιανική αγορά προμήθειας ρεύματος όπου θα σημάνει τη διαμόρφωση νέων τιμολογίων ρεύματος χωρίς τους καταναγκασμούς του προηγούμενου διαστήματος, όταν οι προμηθευτές ήταν αναγκασμένοι να ανακοινώνουν την τιμολογιακή τους πολιτική κάθε μήνα προβλέποντας την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου και άρα της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος τον επόμενο μήνα.

Όπως είναι γνωστό η Κομισιόν έχε δώσει κατεύθυνση προς τα κράτη μέλη να άρουν τα έκτακτα μέτρα έως το τέλος του χρόνου, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει διαμορφωθεί μια κανονιστική πράξη που να υποχρεώνει τις κυβερνήσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση αυτού του κλίματος αμηχανίας σε επίπεδο Ευρώπης έπαιξε η αστάθεια που παρατηρήθηκε στην αγορά φυσικού αερίου αλλά και οι προβλέψεις των αναλυτών για νέα άνοδο από το Φθινόπωρο.

Ο κ. Σκυλακάκης έκανε αναφορά στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, που περιλαμβάνει προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας μέσω επιδοτήσεων σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Στόχος μας είπε ο κ. Σκυλακάκης είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών, η υλοποίηση επιπλέον δράσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 80% από ΑΠΕ έως το 2028, το 20% των Ι.Χ. να είναι μηδενικών ρύπων έως το 2027 και η εγκατάσταση 8.000 δημόσια προσβάσιμων φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.