Ανακοίνωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους του ΚΑΠΕ από το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας

Πέμπτη, 08/06/2023 - 11:13

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του ΚΑΠΕ

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους εργαζόμενους στο ΚΑΠΕ, που αγωνίζονται ενάντια στις αντεργατικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της διοίκησης του Κέντρου.

Ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας του ΚΑΠΕ συνεχίζει και παγιώνει τη μακρόχρονη και όπως αποδεικνύεται, σχεδιασμένη προσπάθεια των προηγούμενων κυβερνήσεων να καταργήσουν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις και να οδηγήσουν στην απαξίωση της εργασίας των εργαζόμενων στο Κέντρο, με αντίκτυπο στις αποδοχές τους αλλά στοχεύοντας παράλληλα και στη μείωση του προσωπικού. Ταυτόχρονα, υποβαθμίζει το ρόλο του ΚΑΠΕ ως επιστημονικό ερευνητικό φορέα, με αρμοδιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας, προσφέροντας έτσι έδαφος για την άμεση εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων στο αντικείμενό του.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο η δραστηριοποίηση των ενεργειακών ομίλων στην εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, με αποκλειστικό κριτήριο και σκοπό την κερδοφορία τους, και σε αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες για φθηνή και επαρκή ενέργεια χωρίς εξαρτήσεις με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

Στο σύνολό του ο κλάδος μας αποτελεί ένα από τα βασικά πεδία, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της επιδιώκουν να δημιουργήσουν μακροχρόνιες συνθήκες κερδοφορίας για λιμνάζοντα κεφάλαια, μέσω της «ελεγχόμενης» απαξίωσης υποδομών και παραγωγικού δυναμικού, στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης». Σ’ αυτό αποσκοπεί όλο το αντιλαϊκό, αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, με αιχμή το Νόμο Χατζηδάκη, που πατάει στις αντεργατικές νομοθετικές παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, το πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας, το μνημόνιο διαρκείας που φέρνει η δανειακή σύμβαση του Ταμείο Ανάκαμψης, με τα 350 βαριά «προαπαιτούμενα» και τα μεγάλα βάρη που θα φορτωθούν στο λαό για την αποπληρωμή της.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της ενέργειας, και στο σύνολο της οικονομίας, βιώνουμε, χρόνια τώρα, τις προϋποθέσεις και τ’ αποτελέσματα από την υλοποίηση αυτών των σχεδίων: κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και εργασιακών δικαιωμάτων, εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας, εντατικοποίηση, εργολαβοποίηση, έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία, απολύσεις και «εθελούσιες αποχωρήσεις», αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση των αποδοχών εργαζόμενων και συνταξιούχων, τεράστια αύξηση του κόστους της ενέργειας, και συνολικά του κόστους διαβίωσης, κατάργηση κοινωνικών παροχών κλπ.

Στην ολομέτωπη αντεργατική επίθεση των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας, στο ΚΑΠΕ και σε όλο τον κλάδο, ν’ απαντήσουμε με την οργάνωσή μας στα σωματεία μας, την έμπρακτη αλληλεγγύη και τη συσπείρωσή μας με όλους τους εργαζόμενους που παλεύουν με αγωνιστική κατεύθυνση κόντρα στην εργοδοσία και στις κυβερνήσεις που την εκπροσωπούν, απαιτώντας:

• Να μην περάσει ο νέος κανονισμός.

• Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.

• Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών, αντεργατικών νόμων.

• Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με αποδοχές και δικαιώματα σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες της ακρίβειας και του πληθωρισμού, αλλά και των δυνατοτήτων που υπάρχουν για καλύτερες συνθήκες εργασίας