Η μείωση του κόστους ενέργειας παραμένει βασικό πρόβλημα για το εμπόριο

Η μείωση του κόστους ενέργειας παραμένει βασικό πρόβλημα για το εμπόριο
Τετάρτη, 01/03/2023 - 06:38

Τα αποτελέσματα έρευνας δείχνουν σημάδια συγκρατημένης αισιοδοξίας, χωρίς να υποστηρίζεται ότι η αγορά επανήλθε άμεσα σε τροχιά ανάπτυξης.

Η τιμή του ρεύματος, η πολιτική σταθερότητα λόγω της εκλογικής περιόδου και η χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα αποτελούν τα τρία σημαντικότερα προβλήματα των εμπόρων, όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η οποία πραγματοποιείται με το πέρας των χειμερινών εκπτώσεων.

Η μείωση του κόστους ενέργειας είναι τρίτο σε σειρά σπουδαιότητας στις απαντήσεις των εμπόρων στο πλαίσιο της έρευνας και ακολουθεί μετά την πολιτική σταθερότητα (35,1%) και την χρηματοδότηση/ρευστότητα (32,3%).

Τα αποτελέσματα δείχνουν σημάδια συγκρατημένης αισιοδοξίας, χωρίς να υποστηρίζεται ότι η αγορά επανήλθε άμεσα σε τροχιά ανάπτυξης. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επισήμανε πως μπορεί τα ταμεία να είναι καλύτερα από το 2022, αλλά εάν αφαιρεθεί ο πληθωρισμός και εάν προστεθεί η αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων λόγω της ενέργειας και του κόστους δανεισμού, δεν περισσεύουν τα χαμόγελα στον εμπορικό κόσμο.

Ο πρόεδρος του ΕΣΑ Σταύρος Καφούνης δήλωσε: «Μετά από πολλά χρόνια το εμπόριο δείχνει να βρίσκει τον βηματισμό του. Τόσο το γεγονός ότι οι μισές επιχειρήσεις δήλωσαν καλύτερα ταμεία από πέρυσι όσο και το ότι το 60% -επιτέλους- προβλέπει ένα καλύτερο αύριο για τις επιχειρήσεις του, είναι αδιαμφισβήτητα εξαιρετικά θετικά ευρήματα. Βλέπουμε επίσης την σημασία που δίνουν οι έμποροι, οι οποίοι αποτελούν τον κορμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αφενός στην πολιτική σταθερότητα, αφετέρου στη χρηματοδότηση. Η πρώτη μπαίνει στο κάδρο λόγω της εκλογικής περιόδου και η δεύτερη συνεχίζει να αποτελεί τροχοπέδη για την επιβίωση τους με το τραπεζικό σύστημα ουσιαστικά ανύπαρκτο. Για αυτό και απαιτείται συνέχιση της στοχευμένη στήριξης με ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του κόστους λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, συνολική κατάργηση του μνημονιακού τέλους επιτηδεύματος και -ταυτόχρονα- εγρήγορση για να εκσυγχρονίσουμε τις επιχειρήσεις με ταχύτερους ρυθμούς».