Επιδοτήσεις ρεύματος: Χαμένες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – παραδείγματα με οικιακά τιμολόγια

Επιδοτήσεις ρεύματος: Χαμένες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – παραδείγματα με οικιακά τιμολόγια
Τετάρτη, 01/03/2023 - 06:24

Από τις επιδοτήσεις εξαιρέθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δέχτηκαν πολύ μεγάλο βάρος εξαιτίας της ανόδου των τιμών.

Στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες οι πολίτες έχουν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, εξαιτίας των υψηλών τιμών και παρά το γεγονός πως κάθε μήνα η κυβέρνηση ανακοινώνει νέες επιδοτήσεις. «Μόνιμη μέριμνά μας, ο λογαριασμός που θα πληρώσουν οι καταναλωτές, να παραμείνει σε προσιτά επίπεδα για όσο διάστημα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση» ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνοντας πως για το μήνα Μάρτιο για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 40 €/MWh. Η κατηγορία αυτή σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Από τις επιδοτήσεις εξαιρέθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δέχτηκαν πολύ μεγάλο βάρος εξαιτίας της ανόδου των τιμών.

Αναλυτικά παραδείγματα για οικιακές καταναλώσεις:

Για 400KW νοικοκυριό θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 78 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 62 ευρώ.

Για 500KW νοικοκυριό θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 95 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει 75 ευρώ.

Για 700KW θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 136,5 ευρώ. Με την επιδότηση μέχρι τις 500KW θα πληρώσει τελικά 116,5 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 108,5 ευρώ.

Για τις 900KW θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 180 ευρώ. Με την επιδότηση μέχρι τις 500KW θα πληρώσει τελικά 151 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 135 ευρώ.

Πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας είναι να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις και τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε η τιμή της κιλοβατώρας να διαμορφώνεται στο τέλος στα 15-19 λεπτά.

«Εδώ και 19 μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κάνει τίποτα για να μειώσει τις τιμές ρεύματος, αλλά αντίθετα, με χρήματα που έχουν ήδη πληρώσει οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους και οι πολίτες στη φορολογία, επιδοτεί την αισχροκέρδεια στο ρεύμα. Όμως έχει κάνει ό,τι μπορεί για να είναι ήδη στα ταμεία των εταιρειών ρεύματος 3,5 δισ. ευρώ, μια πραγματική κλοπή εις βάρος καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων» αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτη Πέρκα, Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ