Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς θα διαμορφωθούν οι χρεώσεις τον Μάρτιο

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς θα διαμορφωθούν οι χρεώσεις τον Μάρτιο
Δευτέρα, 20/02/2023 - 04:52

Οι χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τον Μάρτιο, που θα ανακοινώσουν αργά τη νύχτα οι προμηθευτές θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα ή οριακά χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο.

Παρά το καθοδικό σπριντ στην τιμή του φυσικού αερίου και την αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά, οι χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τον Μάρτιο, που θα ανακοινώσουν αργά τη νύχτα οι προμηθευτές θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα ή οριακά χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο.

«Βαρίδι» η έκτακτη εισφορά στην τιμή φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή

Και αυτό διότι η διατήρηση επί του παρόντος της έκτακτης εισφοράς των 10 ευρώ/MWh στην τιμή του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή επιβαρύνει μαζί με τα επιπλέον 2,5 ευρώ/MWh- αποτελεί το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού- προστίθενται στην τελική τιμή του φυσικού αερίου επιβαρύνοντας εν τέλει τις τιμές του ρεύματος.

Όπως εκτιμά η αγορά οι λιανικές τιμές Μαρτίου θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με του Φεβρουαρίου και εφόσον συνεχιστεί έτσι η αγορά φυσικού αερίου, τον Απρίλιο μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη αποκλιμάκωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές λιανικής των προμηθευτών για τον Φεβρουάριο κινήθηκαν από 19,5 λεπτά/KWh έως 26 λεπτά/KWh και από τις τιμές αυτές αφαιρούνταν τα 0,40 λεπτά/KWh της κρατικής επιδότησης για τις χαμηλές καταναλώσεις έως 500 KWh. Η μέση χρέωση του Φεβρουαρίου ήταν της τάξης των 21 λεπτών/KWh.

Μετά τις επιδοτήσεις οι τελικές τιμές καταναλωτή

Το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί μετά τις επιδοτήσεις που θα ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας με την προοπτική οι τιμές να κινηθούν στα 15-17 λεπτά/KWh.

Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων θα είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο και εκτιμάται ότι δεν θα απαιτηθεί χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του Φεβρουαρίου έχει σημειωθεί σημαντική αποκλιμάκωση στη χονδρική τιμή του ρεύματος. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας έως τις 19 Φεβρουαρίου είχε διαμορφωθεί στα 160,2 ευρώ/MWh, όταν η αντίστοιχη τιμή του Ιανουαρίου 2023 ήταν στα 191,79 ευρώ/MWh.

Εντός της εβδομάδας η ρύθμιση για τα 10 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο

Πάντως η αγορά περιμένει τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την μετατροπή του τέλους των 10 ευρώ/MWhσε ποσοστιαία επιβάρυνση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμη και θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας, με τη μορφή τροπολογίας, στη Βουλή. Θα είναι 5% επί της τιμής TTF του φυσικού αερίου και με τα σημερινά δεδομένα οδηγεί σε επιπλέον κόστος 2,5 ευρώ/MWh στην τιμή του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με άλλη τροπολογία που επίσης θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας νομοθετείται η αύξηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας προκειμένου να διαμορφωθεί ένας «κουμπαράς» αντιστάθμισης κινδύνου για μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις. Η ρύθμιση που έχει προετοιμάσει το υπουργείο δεν προβλέπει το ύψος της επιβάρυνσης το οποίο θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση μετά την ψήφιση της ρύθμισης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η αντιστάθμιση κινδύνου που προβλέπεται σε προηγούμενο νόμο συνιστά Υπηρεσία Κοινής Ωφέλειας.