Λογαριασμοί ρεύματος: Παραμένουν οι επιδοτήσεις προς το παρόν

Λογαριασμοί ρεύματος: Παραμένουν οι επιδοτήσεις προς το παρόν
Παρασκευή, 17/02/2023 - 06:37

Στο εσωτερικό της Ε.Ε. υπάρχουν πιέσεις για περεταίρω ψαλίδισμα των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και χορήγησή τους πιο στοχευμένα.

Μόνο εάν αυξηθούν οι τιμές θα δούμε νέα εργαλεία σε σχέση με την αντιμετώπιση των αυξημένων λογαριασμών ρεύματος σύμφωνα με πληροφορίες. Οι επιδοτήσεις για το μήνα Μάρτιο θα ανακοινωθούν αφού οι πάροχοι ανακοινώσουν τις τιμές την επόμενη βδομάδα.

Πρόθεση πάντως του υπουργείου Ενέργειας είναι να διατηρηθούν οι τιμές προσιτές που σημαίνει η τιμή της κιλοβατώρας να διαμορφωθεί στα 15-19 λεπτά. Υπενθυμίζεται πως για την επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακά τιμολόγια για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση τον Φεβρουάριο είναι 40 €/MWh. Την ίδια επιδότηση λαμβάνουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Ωστόσο, εάν αυξηθούν και πάλι οι τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να υπάρξουν νέα εργαλεία για τη μείωση των τιμολογίων. Άλλωστε, στην Ευρώπη δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για αλλαγή στον τρόπο χορήγησης των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Επομένως μόνο ως σενάρια έχουν μείνει μελλοντικά ένα μέρος των επιδοτήσεων να καλύπτεται από το κράτος και το υπόλοιπο από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Αντιθέτως, στο εσωτερικό της Ε.Ε. υπάρχουν πιέσεις για περεταίρω ψαλίδισμα των επιδοτήσεων και χορήγησή τους πιο στοχευμένα.