Ανασκόπηση της δραστηριότητας του ΙΕΝΕ για το 2022

Ανασκόπηση της δραστηριότητας του ΙΕΝΕ για το 2022
Παρασκευή, 23/12/2022 - 13:03

Χρονιά γεμάτη δράσεις στην Ελλάδα και στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης

Σε μια χρονιά που οι εξελίξεις του ενεργειακού τομέα συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) πραγματοποίησε κατά το 2022 μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων στην Ελλάδα και σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης, συμμετέχοντας ουσιαστικά τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες του ΙΕΝΕ για την χρονιά που μας πέρασε:

Το 2022, ύστερααπό δύο χρόνια εντατικής προετοιμασίας και έρευνας, ολοκληρώθηκε η μεγάλη μελέτη αναφοράς του ΙΕΝΕ «South East Europe Energy Outlook 2021/2022»,η οποία καλύπτει το σύνολο των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Η Μελέτη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ειδική εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη 1 Μαρτίου, όπου παρευρέθηκαν κορυφαίοι παράγοντες του ενεργειακού τομέα και ανώτερα στελέχη μεγάλων ενεργειακών ομίλων της Ελλάδα, ενώ ακολούθησαν μια σειρά από roadshowsγια την περαιτέρω διάδοση των πορισμάτων του. Πληροφορίες για την παρουσίαση της Μελέτης μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το διήμερο 16-17 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκητο 13ο SEE Energy Dialogue. Στο διήμερο forum συμμετείχαν περισσότεροι από 60 διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων κορυφαία στελέχη κυβερνητικών φορέων, μεγάλων εταιρειών, διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, γνωστών ThinkTanks, κορυφαίων νομικών και συμβουλευτικών εταιρειών, καθώς και εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού κόσμου και ανεξάρτητοι αναλυτές. Στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης βρέθηκαν οι σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο ενεργειακός τομέας της περιοχής, με το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και της μεγάλης προσπάθειας της ΕΕ να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο να κυριαρχεί.

Στις 28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήναςworkshop με τίτλο "Αποθήκευση Ενέργειας και Διαχείριση Δικτύου για Μέγιστη Διείσδυση ΑΠΕ" (ElectricityStorage and GridManagement for Maximum RES Penetration). Στόχος του Workshop ήταν αφενός να επισημανθεί η ανάγκη για προηγμένα συστήματα διαχείρισης ενέργειας που συνεπάγεται η εφαρμογή μεγάλης κλίμακας ΑΠΕ και αφετέρου να διερευνηθούν οι συναφείς δυνατότητες και προκλήσεις σε μία περίοδο κατά την οποία η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας έχει προκαλέσει πραγματική επανάσταση στο χώρο των ΑΠΕ. Στο workshop συμμετείχαν κορυφαίοι εμπειρογνώμονες και ανώτερα στελέχη της αγοράς.

Στις 22 και 23 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το 26ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022»,ένα από τα πλέον επιτυχημένα που έχει διοργανώσει το ΙΕΝΕ. Στο μεγάλο ετήσιο ραντεβού του ενεργειακού τομέασυμμετείχαν δεκάδες προσωπικότητες και κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων του χώρου. Στο συνέδριο αναδείχτηκαν και παρουσιάστηκαν διεξοδικά όλες οι κομβικές παράμετροι που αφορούν την ενέργεια, την οικονομία, το περιβάλλον και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα. Κορυφαία στιγμή του διήμερου Συνεδρίου του ΙΕΝΕ ήταν η 1η Διυπουργική Διάσκεψη για την Ενέργεια (1st AthensMinisterial Energy Dialogue), που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και προεδρία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, και τη συμμετοχή των Υπουργών Ενέργειας της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και του Κοσόβου.

Το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), έχοντας αναδειχθεί σε έναν αναγνωρίσιμο περιφερειακό οργανισμό που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμμετείχε σε μια σειρά εκδηλώσεων σε χώρες της περιοχής. Σε συνεργασία με το Energy ManagementInstituteπραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Σόφια στις 8 Μαρτίου και ακολούθησαν εκδηλώσεις στο Βελιγράδι από κοινού με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης στις 11 Μαιου, στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Μαϊουσε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Ενέργειας της Κωνσταντινούπολης (EPIAS) και στην Λευκωσία στις 17 Νοεμβρίουστο πλαίσιο του 10ου Cyprus Energy Symposium του ΙΕΝΕ. Κοινό χαρακτηριστικό των παραπάνω εκδηλώσεων ήταν η παρουσίαση των συμπερασμάτων του SouthEastEuropeEnergyOutlook2021/2022.

Παράλληλατο ΙΕΝΕ, σε συνεργασία με τις Επιστημονικές του επιτροπές, οργάνωσε κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς σειρά από εξειδικευμένα webinarsγια τους περισσότερους ενεργειακούς κλάδους (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, ΑΠΕ, ενεργειακή αποδοτικότητα, υδρογονάνθρακες, γεωπολιτικές εξελίξεις), επιδιώκοντας να αποτελέσει βασικό φορέα ενημέρωσης και εκπαίδευσης για ένα μεγάλο τμήμα του ενεργειακού τομέα.

Ταυτόχρονα, το 2022 το Ινστιτούτο ολοκλήρωσε και δημοσίευσε σημαντικές μελέτες σχετικά με την προώθηση και διείσδυση του φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα, την χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ με πράσινα ομόλογα (GreenBonds) και τα Οικονομικά και Γεωπολιτικά Οφέλη από την Αξιοποίηση Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.Επιπλέον, συνεχίστηκε η μελέτη του Ινστιτούτου με θέμα «Ενέργεια & Απασχόληση», η οποία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο 2023, ενώ τον Οκτώβριο ξεκίνησε ένα ερευνητικό έργο για τις εφαρμογές CCUS στον Ελλαδικό χώρο με την οικονομική υποστήριξη μεγάλων Ελληνικών ενεργειακών και ναυτιλιακών εταιρειών, η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο 2023.

Μέσα στα σχεδόν 20 έτη συνεχούς λειτουργίας, που συμπληρώνονται τον Ιούλιο του 2023, το ΙΕΝΕ έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ανεξάρτητο thinktankπου καλύπτει το ευρύτερο πεδίο της ενέργειας σε όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, εκπροσωπούμενο με εταίρους του σε κάθε χώρα της περιοχής. Διατηρώντας συνεχή επαφή με την ενεργειακή αγορά και την ευρύτερη ενεργειακή κοινότητα εντός και εκτός Ελλάδοςκαι παρέχοντας σε συνεχή βάση μία υψηλού επιπέδου ενημέρωση στα μέλη του, το ΙΕΝΕ αποτελεί σήμερα ένα βασικό πόλο συσσωρευμένης γνώσης και εμπειρίας πάνω στα ενεργειακά δρώμενα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.Κατά τα επόμενα χρόνια στόχος του Ινστιτούτου είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της θέση του, η ανάδειξη του ερευνητικού του έργου και η ενίσχυση του ρόλου τουως βασικόσημείο αναφοράς για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη.

Μια γενική εικόνα του πλούσιου έργου του Ινστιτούτου κατά τους τελευταίους μήνες δίνεται μέσω του τελευταίου του newsletter, του IENE News, που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες και μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες και τις συνεργασίες του Ινστιτούτου μπορείτε να επισκεφτείτε τις σελίδες www.iene.gr και www.iene.eu.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ