Διπλάσιες οι επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος Ιανουαρίου

Διπλάσιες οι επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος Ιανουαρίου
Παρασκευή, 23/12/2022 - 11:22

Η άνοδος των τιμών οδήγησε σε διπλασιασμό του ποσού επιδότησης ρεύματος έναντι του Δεκεμβρίου, καθώς φτάνει τα 840 εκατ. ευρώ. Ποια είναι τα ποσά για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οριζόντια στήριξη 20 ευρώ ανά θερμική MWh στο αέριο.

Διπλάσιες είναι οι επιδοτήσεις που δίνει η κυβέρνηση για ρεύμα και αέριο τον Ιανουάριο για να κρατήσει τα τιμολόγια. Θα είχαμε γλιτώσει τεράστια ποσά, αν είχαμε επιβάλει νωρίτερα το πλαφόν στο φυσικό αέριο, υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης στην ενέργεια. Το συνολικό ποσό φτάνει στα 840 εκατ. ευρώ, διπλάσιο από αυτό του Δεκεμβρίου.

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Ιανουάριο διαμορφώνεται ως εξής:

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 330 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Απορροφάται το 87% της αύξησης.

Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501-1.000 kWh, η επιδότηση είναι 280 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.

Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 kWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 190 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 €/MWh.

Η αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 470 εκατ. ευρώ.

Ηλεκτρική Ενέργεια - Επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 kWh, η επιδότηση για τον μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στα 292 €/ΜWh.

Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 kWh, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 134 €/MWh.

Για τους φούρνους, η επιδότηση είναι 292 €/MWh.

Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 230 €/MWh.

Φυσικό Αέριο - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια - Νοικοκυριά

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 20 € ανά θερμική MWh (από 25 ευρώ) για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Δείτε εδώ όλα τα νέα τιμολόγια ρεύματος

Τελευταία τροποποίηση στις 23/12/2022 - 12:08