Με αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος θα μας καλωσορίζει ο νέος χρόνος

Με αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος θα μας καλωσορίζει ο νέος χρόνος
Δευτέρα, 19/12/2022 - 10:20

Έρχονται αυξημένα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιανουάριο - 45% υψηλότερη η τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος

Αύριο 20 Δεκεμβρίου, πρόκειται οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος να ανακοινώσουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των πελατών τους για τον ερχόμενο μήνα και με βάση την πορεία των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένονται αυξήσεις στα τιμολόγια του Δεκεμβρίου.

Υπογραμμίζεται, πως αν συγκριθεί η μέση τιμή της χρηματιστηριακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας 1 με 19 Δεκεμβρίου με το αντίστοιχο διάστημα 1 με 19 Νοεμβρίου είναι αυξημένη κατά 45%. Πιο συγκεκριμένα τις 19 μέρες του τρέχοντος μήνας η μέση τιμή είναι στα 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν τον Νοέμβριο ήταν περίπου στα 205 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Έτσι οι εκτιμήσεις θέλουν τους παρόχους να διαμορφώνουν υψηλότερες ανταγωνιστικές χρεώσεις για τον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο οι προμηθευτές ρεύματος ανακοίνωσαν τιμολόγια από 0,27 έως 0,40 ευρώ ανά Κιλοβατώρα και οι επιδοτήσεις που έδωσε το κράτος μέσα από τον μηχανισμό ανάκτησης εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, έριξαν τις τελικές τιμές λιανικής ρεύματος σε ένα εύρος

Πηγές εκτιμούν πως οι υψηλότερες χρεώσεις παρόχων θα ξεπερνούν τα 0,41 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ οι χαμηλότερες πρόκειται να κινηθούν σε επίπεδα άνω των 0,35 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος θα συνεχιστούν και το 2023, προϋπολογίζοντας ποσό περίπου 10 δις ευρώ. Από αυτά 3,5 δις ευρώ προορίζονται για τα νοικοκυριά και 4,8 δις ευρώ για τις επιχειρήσεις, ενώ θα κρατηθεί και εφεδρεία ύψους 1 δις ευρώ.