Μέχρι τέλος του έτους η πόντιση του δεύτερου καλωδίου στην διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Μέχρι τέλος του έτους η πόντιση του δεύτερου καλωδίου στην διασύνδεση Κρήτης – Αττικής
Σάββατο, 19/11/2022 - 08:05

Ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο προηγούμενων αλλά και του παρόντος Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης νησιωτικών διασυνδέσεων.

Με γοργά βήματα συνεχίζονται τα έργα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική και εκτιμάται πως μέχρι τέλος του έτους θα ξεκινήσει η πόντιση των καλωδίων υπερυψηλής τάσης, ενώ ήδη έχουν ποντιστεί 170 χλμ. του πρώτου ηλεκτρικού καλωδίου και το σύνολο των καλωδίων οπτικών ινών, συνολικού μήκους 670 χλμ. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες θεμελίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων στα δύο άκρα της διασύνδεσης.

Ο ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο προηγούμενων αλλά και του παρόντος Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης νησιωτικών διασυνδέσεων που περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα εκ των νησιών του Αιγαίου (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Βορειοανατολικό Αιγαίο). Σύμφωνα με το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης συστήματος μεταφοράς 2023 - 2032 «εκτός από τα Ιόνια νησιά, νησιά στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων που έχουν διασυνδεθεί και της Α’ φάσης της διασύνδεσης της Κρήτης που έχει ολοκληρωθεί, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα έργα της Β’ φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης της νήσου Κρήτης ενώ πλέον έχουν σχεδιαστεί οι νησιωτικές διασυνδέσεις που καλύπτουν γεωγραφικά το σύνολο του Αιγαίου. Η ανάπτυξη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων πέρα από την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης των νησιών θα δώσει παράλληλα τη δυνατότητα σημαντικής ανάπτυξης σταθμών ΑΠΕ. Ωστόσο ο σχεδιασμός αυτός με βάση το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο επικεντρώνεται στις ανάγκες διασύνδεσης των νησιών για την εξυπηρέτηση της ζήτησης με τις δυνατότητες ανάπτυξης ΑΠΕ να προκύπτουν ως συνεπαγόμενο όφελος των σχεδιαζόμενων διασυνδέσεων».