Ενεργειακή εξοικονόμηση στους χώρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ενεργειακή εξοικονόμηση στους χώρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Τρίτη, 01/11/2022 - 11:45

Τα μέτρα του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων για την εξοικονόμηση ενέργειας στους χώρους του

Στο πλαίσιο της επιδίωξης της εξοικονόμησης ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με την ΚΥΑ: «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις που ανήκουν σε ή χρησιμοποιούνται από φορείς του Δημόσιου Τομέα» (ΦΕΚ 3424/Β/2022), έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε όλοι οι χρήστες των χώρων του Πανεπιστημίου κατά ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος στη συγκεκριμένη προσπάθεια, με κάποιον/κάποιους από τους παρακάτω τρόπους:

  • Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης φωτισμού, κλείνοντας τα φώτα όταν δε χρειάζονται σε χώρους ευθύνης μας (γραφεία, εργαστήρια, αποθήκες, τουαλέτες, κατά την αποχώρηση από αίθουσες διδασκαλίας κ.τ.λ.). Όπου είναι δυνατό, να προτιμούμε το φυσικό φωτισμό αντί του τεχνητού, με άνοιγμα των συστημάτων σκίασης (περσίδων κ.τ.λ.).
  • Απενεργοποίηση εξοπλισμού (οθονών, η/υ, βιντεοπροβολέων, εκτυπωτών, εργαστηριακών μηχανημάτων κ.τ.λ.) κατά το χρονικό διάστημα που αυτός δε χρησιμοποιείται (π.χ. κατά την αποχώρησή μας από την εργασία) σε γραφεία, εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας κ.τ.λ.
  • Τήρηση των κανόνων/ορίων εσωτερικής θερμοκρασίας των γραφείων, εργαστηρίων κ.τ.λ. που διαθέτουν αυτόνομο κλιματισμό (κλιματιστικές μονάδες split units κ.τ.λ.) στα όρια που καθορίζονται από το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 15251:2007, δηλ. κατά τη θερινή περίοδο στους 27oC και κατά τη χειμερινή περίοδο στους 19oC, μέσω της σχετικής ρύθμισης από το χειριστήριο των συσκευών.
  • Κλείσιμο των ανοιγμάτων των χώρων (παραθύρων, θυρών κ.τ.λ.) όταν λειτουργεί ο κλιματισμός (θέρμανση/ψύξη).