Η επιδότηση για τα τιμολόγια ρεύματος- Χρεώσεις από 14-18 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Η επιδότηση για τα τιμολόγια ρεύματος- Χρεώσεις από 14-18 λεπτά ανά κιλοβατώρα
Πέμπτη, 27/10/2022 - 06:41

Σε ένα εύρος 14 έως 18 λεπτών ανά KWh θα κινηθούν οι τελικές τιμές καταναλωτή για την ηλεκτρικό ρεύμα τον Νοέμβριο μετά τις επιδοτήσεις που ανακοινώνει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Οι χρεώσεις των προμηθευτών κινήθηκαν στα 38-39 λεπτά ανά κιλοβατώρα με τη ΔΕΗ που διαθέτει μερίδιο αγοράς άνω του 60% να διαμορφώνει την τιμή της κιλοβατώρας τον Νοέμβριο στα 39,7 λεπτά για το οικιακό τιμολόγιο για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 40,9 λεπτά για μεγαλύτερες καταναλώσεις.

Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και η μείωση της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που αποτυπώθηκε στις προβλέψεις των προμηθευτών είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερες χρεώσεις και τιμολόγια μειωμένα σχεδόν κατά 35% σε σχέση με τα τιμολόγια του Οκτωβρίου, γεγονός που περιορίζει σημαντικά το ύψος των επιδοτήσεων.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το σύνολο των επιδοτήσεων που θα ανακοινωθεί εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί στο σύνολό του από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Οι επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να είναι κλιμακωτές αναλόγως του ύψους της κατανάλωσης με στόχο τη συγκράτηση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στο πλαίσιο και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περικοπή της ζήτησης τόσο σε ηλεκτρισμό όσο και σε φυσικό αέριο.
Υπενθυμίζεται ότι από τον Οκτώβριο ισχύει το νέο κλιμακωτό σχήμα επιδοτήσεων με υψηλότερη ενίσχυση στις χαμηλές καταναλώσεις και έξτρα έκπτωση για όσους επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά γίνεται πλέον σε τρεις κλίμακες ανάλογα με την κατανάλωση. Ετσι, με βάση τις επιδοτήσεις του περασμένου μήνα στην πρώτη κλίμακα με κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες απορροφήθηκε το 90% της αύξησης ( η περίπτωση αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών), στη δεύτερη κλίμακα για κατανάλωση έως 1000 κιλοβατώρες απορροφήθηκε το 80% της αύξησης συν το μπόνους της εξοικονόμησης κατά 15% και για μηνιαία κατανάλωση από 1.001 κιλοβατώρες απορροφήθηκε το 70% της αύξησης συν το μπόνους της εξοικονόμησης κατά 15%.