Επιτάχυνση των διεθνών διασυνδέσεων ζητά από τον ΑΔΜΗΕ η ΔΕΗ

Επιτάχυνση των διεθνών διασυνδέσεων ζητά από τον ΑΔΜΗΕ η ΔΕΗ
Παρασκευή, 21/10/2022 - 06:51

Την επιτάχυνση των διεθνών διασυνδέσεων ώστε να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η αποτελεσματική και ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς ζητά η ΔΕΗ από τον ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΕ για το δεκαετές πρόγραμμα του Διαχειριστή.

Παράλληλα θεωρεί επιτακτική την ανάγκη το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο 2023-2032 που εκπόνησε ο ΑΔΜΗΕ, να συνοδεύεται από μελέτη επάρκειας, η οποία θα επισημαίνει τους ενδεχόμενους μελλοντικούς κινδύνους σχετικά με την ικανότητα του συστήματος κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και παραδοχές που σχετίζονται με την εξέλιξη τόσο της ζήτησης όσο και του μίγματος παραγωγής.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις τόσο τις διεθνείς διασυνδέσεις όσο και στη γραμμή 400KV της Πελοποννήσου η ΔΕΗ κάνει λόγο για σημαντικές οικονομικές συνέπειες στους προμηθευτές λόγω της αύξησης του κόστους της Αγοράς Εξισορρόπησης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΔΕΗ τονίζει ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ενέργειες για την υλοποίηση και ολοκλήρωση των δεύτερων διασυνδέσεων Ελλάδας - Βουλγαρίας και Ελλάδας – Ιταλίας προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση των τιμών μεταξύ των χωρών, κάτι που εμποδίζεται λόγω του περιορισμού στη δυναμικότητα των διασυνδέσεων. Ειδικά στην περίπτωση της Ιταλίας είναι σημαντική η επαύξηση της διασύνδεσης δεδομένου ότι αποτελεί την πιο σημαντική διασύνδεση της Ελλάδας λόγω της μεγάλης ρευστότητας της ιταλικής αγοράς.

Επίσης η ΔΕΗ χαρακτηρίζει ως απολύτως αναγκαία την επίσπευση και άμεση ολοκλήρωση των έργων επέκτασης ου συστήματος των 400 KVστην Πελοπόννησο, τα οποία όπως σημειώνει έχουν καθυστερήσει σημαντικά. Τονίζει δε ότι το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε:

• Να αρθούν οι καθημερινοί περιορισμοί παραγωγής στις μονάδες που βρίσκονται στην Πελοπόννησο και προκαλούν σημαντικές ανισορροπίες ενεργοποίησης για ανακατανομή στην Αγορά Εξισορρόπησης, το κόστος των οποίων επιβαρύνει τους προμηθευτές, μέσω του Λογαριασμού Προσαυξήσεων 3.

• Την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην Πελοπόννησο.

• Τη μείωση των απωλειών του συστήματος που επιβαρύνουν τον Λογαριασμό Προσαυξήσεων 2 της Αγοράς Εξισορρόπησης

Εξάλλου σύμφωνα με τη ΔΕΗ το πρόβλημα των υψηλών τάσεων στο σύστημα έχει τοπικό χαρακτήρα και εντοπίζεται στη Δυτική Μακεδονία παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από τον ΑΔΜΗΕ. Μάλιστα σημειώνει ότι πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν στη Δυτική Μακεδονία για τη στήριξη της τάσης υπήρξε ανάγκη ένταξης μονάδων που δεν ήταν προγραμματισμένες να λειτουργούν βάσει της οικονομικής επίλυσης της αγοράς και ο ΑΔΜΗΕ τις ενέταξε υποχρεωτικά στην αγορά εξισορρόπησης.

Ανάλογα προβλήματα τάσης υποστηρίζει η ΔΕΗ ότι υπάρχουν τόσο στη Ρόδο όσο και στην Κρήτη και προτείνει την εγκατάσταση σύγχρονων πυκνωτών. Μία λύση που όπως λέει είναι διεθνώς αποδεκτή με τους Διαχειριστές να απευθύνονται στην αγορά για την εξασφάλιση και την παροχή των σχετικών υπηρεσιών με μετατροπή υφιστάμενων υποδομών, λόγω του χαμηλότερου κόστους επένδυσης αλλά και μικρότερου χρόνου υλοποίησης και ένταξης στο σύστημα, σε σχέση με την εγκατάσταση νέων υποδομών από τους Διαχειριστές.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΔΕΗ ζητεί από τον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΕ να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για τη βέλτιστη και ταχύτερη υλοποίηση της παροχής πρόσθετών επικουρικών υπηρεσιών αντιστάθμισης της αέργου ισχύος και ρύθμισης της τάσης καθώς και ένταξη της υπηρεσίας αυτής στην υφιστάμενη αγορά όπως προβλέπει και σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.