Χάρης Δούκας: Δεν έχει εισπραχτεί ούτε ευρώ από τα «παλιά» κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών

Χάρης Δούκας: Δεν έχει εισπραχτεί ούτε ευρώ από τα «παλιά» κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών
Σάββατο, 15/10/2022 - 08:13

«Από τα υπερέσοδα έχουν εισπραχθεί 2,2 δισεκατομμύρια και όχι 2,7. Από αυτά, τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τις ΑΠΕ, που έτσι κι αλλιώς κατέληγαν στο κράτος, και όχι στα ταμεία των εταιρειών».

«Από τα υπερέσοδα έχουν εισπραχθεί 2,2 δισεκατομμύρια και όχι 2,7. Από αυτά, τα 1.3 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τις ΑΠΕ, που έτσι κι αλλιώς κατέληγαν στο κράτος, και όχι στα ταμεία των εταιρειών», αποκαλύπτει ο αν. καθηγητής του ΕΜΠ Χάρης Δούκας, με συνέντευξή του στο iEnergeia.gr.

Παράλληλα, επισημαίνει πως από τα «παλαιά» υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών δεν έχει εισπραχτεί ακόμα ούτε ένα ευρώ!

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιόρισε τον Σεπτέμβριο την έκτακτη και προσωρινή εισφορά στις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων, σε ύψους τουλάχιστον 33% των επιπλέον κερδών τους. Πρέπει να προχωρήσει η αντίστοιχη νομοθέτηση στην Ελλάδα», τονίζει ο Χάρης Δούκας.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε στη Βουλή πως μέσω του εθνικού μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων, έχουν εισπραχθεί 2.7 δισ. ευρώ σε τρεις μήνες. Είναι τόσα πολλά τα χρήματα που εισπράχθηκαν από τα υπερέσοδα;

Όχι. Έχουν εισπραχθεί 2.2 δισεκατομμύρια και όχι 2.7. Από αυτά, τα 1.3 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τις ΑΠΕ, που έτσι κι αλλιώς κατέληγαν στο κράτος, και όχι στα ταμεία των εταιρειών.

Συνεπώς συζητάμε για 900 εκατομμύρια € μέσα σε τρεις μήνες.

Ας αφήσουμε λοιπόν τα λογιστικά τερτίπια.

Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό πόσα χρήματα δίνονται για επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διότι μόνο το Σεπτέμβρη, τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για επιδοτήσεις προσέγγισαν το 1.1 δις €.

Έχουν εισπραχθεί τα χρήματα από τα «παλιά» υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών;

Δεν έχει ακόμα εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ. Θυμίζω πως ο Πρωθυπουργό τον Μάρτιο δεσμεύτηκε για την επιβολή έκτακτου τέλους στα επιπλέον έσοδα των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας.

Τον Μάιο, παραδόθηκε στην Κυβέρνηση το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που προσδιορίζει τα αποτελέσματα των εταιρειών κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 με Μάρτιο 2022.

Όμως, το πόρισμα αυτό είχε αρκετά «θολά» σημεία, αφαιρούνταν με αμφιλεγόμενο τρόπο κόστη εκπτώσεων που χορήγησε η ΔΕΗ στους πελάτες της στο 8μηνο από τον Αύγουστο του 2021 έως το Μάρτιο του 2022 (που ήταν 336 εκατ.€). Επιπλέον, άφηνε υπόνοιες για επιπλέον αφαιρέσεις, από “έμμεσες” εκπτώσεις των σταθερών τιμολογίων.

Αρχές Σεπτέμβρη, υπεγράφη η σχετική ΚΥΑ που καθορίζονταν ο υπολογισμός και ο τρόπος καταβολής των «υπερκερδών» των προμηθευτώντης περιόδου Οκτώβριος 2021 – Ιούνιος 2022.

Είμαστε στα μέσα Οκτωβρίου του 2022 και ακόμα το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τα έσοδα της έκτακτης εισφοράς από τις ενεργειακές εταιρίες για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022.

Οκτώ μήνες από τότε που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση η επιβολή έκτακτης εισφοράς, ποιος ευθύνεται για αυτή την τεράστια δυστοκία;

8cadc478a5285c35dbaab3614043192f XL

Εκτός από τους ηλεκτροπαραγωγούς, τί γίνεται με τις άλλες ενεργειακές εταιρίες;

Μέχρι σήμερα, για τις υπόλοιπες ενεργειακές εταιρίες, που σχετίζονται με το φυσικό αέριο και τα πετρελαιοειδή, δεν έχουν «καταλογισθεί» τα υπερκέρδη, για να μπορέσουν να εισπραχθούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιόρισε τον Σεπτέμβριο την έκτακτη και προσωρινή εισφορά στις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων, σε ύψους τουλάχιστον 33% των επιπλέον κερδών τους.

Πρέπει να προχωρήσει η αντίστοιχη νομοθέτηση στην Ελλάδα. Στην εθνική προσπάθεια για μείωση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης δε νοείται η κυβέρνηση να βγάζει εκτός κάδρου όσους υπερ-κερδοσκοπούν.