ΡΑΕ: Μηχανισμός για την ανάκτηση «υπερεσόδων» από τη λιανική αγορά ρεύματος

ΡΑΕ: Μηχανισμός για την ανάκτηση «υπερεσόδων» από τη λιανική αγορά ρεύματος
Eurokinissi
Παρασκευή, 14/10/2022 - 18:03

Υπό διαμόρφωση είναι ο μηχανισμός για την ανάκτηση «υπερεσόδων» από τη λιανική αγορά ρεύματος, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΡΑΕ.

Κατά την ίδια ανακοίνωση ήδη υπάρχει συνεργασία μεταξύ ΡΑΕ και υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διαμόρφωση δραστικών λύσεων.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Η ΡΑΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται και συμβάλει στη διαμόρφωση δραστικών λύσεων για την διασφάλιση της αποδοτικής λειτουργίας των αγορών ενέργειας με γνώμονα την στήριξη των τελικών καταναλωτών εν μέσω της παρούσας ενεργειακής κρίσης.

Ειδικότερα στο πλαίσιο μείωσης του ενεργειακού κόστους για τον τελικό καταναλωτή εφαρμόστηκε μεθοδολογία για την εκ των υστέρων (ex-post) ανάκτηση των «υπερκερδών» της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του διαστήματος Οκτώβριος 2021 έως Ιούνιος 2022. Ακόμα, έχει υιοθετηθεί και εφαρμόζεται από τον Ιούλιο 2022, μηχανισμός για την εκ των προτέρων (ex-ante) ανάκτηση «υπερεσόδων» των παραγωγών από την χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και πιο συγκεκριμένα από την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά.

Αναφορικά με τον υπό διαμόρφωση μηχανισμό για την ανάκτηση «υπερεσόδων» στο πλαίσιο της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αξιολογείται το μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιριών προμήθειας κατά τους μήνες εφαρμογής του Προσωρινού Μηχανισμού Ανάκτησης Μέρους Εσόδων στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη την μεταβλητότητα της χονδρεμπορικής αγοράς και την αβεβαιότητα στην εκτίμηση του κόστους προμήθειας από τις εταιρίες προμήθειας.

Σημειώνεται ότι κατόπιν πρωτοβουλίας της Αρχής στο πλαίσιο της τελικής έκθεσης του ACER για την αξιολόγηση του σχεδιασμού της ευρωπαϊκής χονρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας “ACER’s Final Assessment of the EU Wholesale Electricity Market Design” εισήχθη το δέκατο τρίτο μέτρο “temporary relief valve” για την διαμόρφωση των πολιτικών αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, βάσει του οποίου καθίσταται δυνατή η υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων όπως οι ανωτέρω μηχανισμοί ανάκτησης «υπερκερδών».