Ζωντανό το ενδιαφέρον για ηλεκτροπαραγωγή με γεωθερμία – στα σκαριά νέες ρυθμίσεις

Ζωντανό το ενδιαφέρον για ηλεκτροπαραγωγή με γεωθερμία – στα σκαριά νέες ρυθμίσεις
Πέμπτη, 06/10/2022 - 07:17

Η συζήτηση για τον τρόπο απεξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα έχει φέρει στο προσκήνιο την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται δύο νέες ρυθμίσεις.

Η πρώτη αφορά το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τα προς μίσθωση γεωθερμικά πεδία με θερμοκρασίες χαμηλής ενθαλπίας. Να σημειωθεί πως οι αποκεντρωμένες διοικήσεις διαχειρίζονται τις διαδικασίες. Η δεύτερη ρύθμιση αφορά την επικαιροποίηση του πλαισίου για τηλεθέρμανση με γεωθερμία. Υπενθυμίζεται το πρωτοποριακό έργο στο Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης, προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ που θα προσφέρει φθηνή θέρμανση στους κατοίκους της περιοχής.

Όμως ο σχεδιασμός του υπουργείου Ενέργειας περιλαμβάνει και το κομμάτι της έρευνας σε πεδία υψηλής ενθαλπίας. Υπενθυμίζεται πως το 2011 πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός, για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού στις περιοχές: Δέλτα ποταμού Έβρου, Δέλτα ποταμού Νέστου και Σαμοθράκης.

Στόχος του ΥΠΕΝ μέσα από την έρευνα που πρωτοστατεί τους τελευταίους μήνες η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών να εξακριβωθεί τι ενδείξεις υπάρχουν σε μη χαρακτηρισμένους χώρους.

Δεν αποκλείεται επομένως να προκύψουν περιοχές που να ανοίξουν το δρόμο για την αξιοποίηση της γεωθερμίας με σκοπό την ηλεκτροπαραγωγή. Να τονιστεί πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει προχωρήσει στην επιλογή στρατηγικού εταίρου με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία σε τέσσερις περιοχές: Β. Λέσβο, Νίσυρο, Μήλο – Κίμωλο – Πολύαιγο και χερσόνησο Μεθάνων.