Οι λογαριασμοί ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα εκτοξευθούν κατά 2 τρισ. ευρώ

Οι λογαριασμοί ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα εκτοξευθούν κατά 2 τρισ. ευρώ
Τρίτη, 06/09/2022 - 13:41

Η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών απορροφά κεφάλαια.

Οι λογαριασμοί ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθούν κατά 2 τρισ. ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για κυβερνητική παρέμβαση, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs.

Στο αποκορύφωμά τους, οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του ΑΕΠ της Ευρώπης, ανέφεραν οι αναλυτές, με επικεφαλής τους Alberto Gandolfi και Mafalda Pombeiro, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις διαρθρωτικές επιπτώσεις της κρίσης, ανέφεραν οι αναλυτές. Πιστεύουμε ότι αυτές θα είναι ακόμη βαθύτερες από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970, σημειώνουν.

Οι επενδυτές αναμένεται να προτιμήσουν μετοχές εταιρειών που αναπτύσσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανέφεραν οι αναλυτές, επισημαίνοντας τις RWE AG, Energias de Portugal SA και Orsted A/S.

Οι ευρωπαϊκές συναλλαγές ενέργειας κινδυνεύουν να σταματήσουν, εκτός εάν οι κυβερνήσεις προσφέρουν περισσότερη ρευστότητα για να καλύψουν margin calls ύψους τουλάχιστον 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Equinor της Νορβηγίας.

Η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών απορροφά κεφάλαια για εγγύηση των συναλλαγών εν μέσω άγριων διακυμάνσεων στις τιμές. «Θα χρειαστεί υποστήριξη ρευστότητας αν και η φυσική αγορά λειτουργεί», δήλωσε ο Helge Haugane, ανώτερος αντιπρόεδρος της Equinor για το φυσικό αέριο και τη ενέργεια. Η εκτίμηση της εταιρείας για κεφάλαια 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των συναλλαγών στα παράγωγα είναι «συντηρητική», είπε.

Στο μεταξύ η Ελβετία και η Φινλανδία ακολουθούν το παράδειγμα της Γερμανίας όσον αφορά την προσφορά πιστωτικών διευκολύνσεων στις ενεργειακές εταιρείες

Η φινλανδική εταιρεία κοινής ωφελείας Fortum υπέγραψε ρύθμιση ενδιάμεσης χρηματοδότησης με την κρατική επενδυτική εταιρεία Solidium αξίας 2,35 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της σε εξασφαλίσεις.

Ένας Φινλανδός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η υποστήριξη ήταν επιπλέον των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ εγγυήσεων ρευστότητας που ανακοίνωσε το Ελσίνκι για τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας την Κυριακή.

Η ελβετική εταιρεία κοινής ωφελείας Axpo δήλωσε ότι έλαβε μια πιστωτική γραμμή έως και 4 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (4,1 δισεκατομμύρια δολάρια) από την κυβέρνηση για να βοηθήσει στην εξασφάλιση των αναγκών της σε ρευστότητα.