Για διακοπές ρεύματος σε σπίτια το χειμώνα προειδοποιούν Ευρωπαϊκές χώρες

Για διακοπές ρεύματος σε σπίτια το χειμώνα προειδοποιούν Ευρωπαϊκές χώρες
Σάββατο, 03/09/2022 - 05:42

Για το χειρότερο σενάριο με διακοπή ρεύματος ακόμη και σε σπίτια προειδοποιούν οι κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ.

Αντιμέτωπες με ένα μεγαλύτερο κύμα αύξησης στις τιμές του φυσικού αερίου είναι οι ευρωπαϊκές χώρες, ανακοινώνοντας βέβαια πακέτα στήριξης των πολιτών. Μην αποκλείοντας όμως περικοπές στην κατανάλωση ρεύματος. Η Ισπανία που ήδη έχει ανακοινώσει δύο οικονομικά πακέτα για να μετριάσει τις οικονομικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές, που υπολογίζονται περίπου σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε ακόμα ένα. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα μειώσει σύντομα τους φόρους στους λογαριασμούς φυσικού αερίου από 21% σε 5% τον Οκτώβριο. Η ισπανική κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μερικής κατανάλωσης ενέργειας αυτόν τον χειμώνα λόγω της χαμηλής εξάρτησης της χώρας από το ρωσικό αέριο, ωστόσο οι επιχειρήσεις λένε ότι δεν μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές εν μέσω ρεκόρ τιμών ενέργειας.

Στη Γαλλία, η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν προειδοποίησε ότι ένα χειρότερο σενάριο αυτόν τον χειμώνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή ρεύματος για δύο ώρες στα γαλλικά σπίτια. Τόνισε πως η κατάσταση οφείλεται εν μέρει στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και επίσης στο προγραμματισμένο κλείσιμο περίπου των μισών από τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Γαλλίας για συντήρηση. Η Γαλλία βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Κοσσυφοπέδιο οι αρχές αναφέρουν ότι οι προμήθειες ηλεκτρικού ρεύματος επανήλθαν κανονικά. Ο κύριος διανομέας ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε περιοδικές διακοπές λειτουργίας από τις 15 Αυγούστου, τις οποίες απέδωσε στο υψηλό κόστος εισαγωγής ενέργειας. Οι κάτοικοι του Κοσσυφοπεδίου βασίζονται κυρίως σε δύο παλιούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μέρος της παραγωγής έχει περιοριστεί λόγω της προγραμματισμένης θερινής συντήρησης στα εργοστάσια. Το υπουργείο Οικονομίας της χώρας πάντως συνέστησε στους πολίτες δεδομένης της κατάστασης, να λάβουν λιτά μέτρα και να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί στη χρήση του ρεύματος.