Ρεύμα: Οι αλλαγές που κάνουν οι Ευρωπαίοι για οικονομία- Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Ρεύμα: Οι αλλαγές που κάνουν οι Ευρωπαίοι για οικονομία- Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Σάββατο, 03/09/2022 - 06:16

Οι ηγεσίες στη Δύση προετοιμάζονται για όσα δύσκολα αναμένονται στο μέτωπο της ενέργειας τον χειμώνα που έρχεται.

Οι ηγεσίες στη Δύση - σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο- προετοιμάζονται για όσα δύσκολα αναμένονται στο μέτωπο της ενέργειας τον χειμώνα που έρχεται, καλώντας παράλληλα τους καταναλωτές να προετοιμαστούν.

Ουσιαστικά προετοιμάζουν τους πολίτες για την αλλαγή των συνηθειών τους, καθώς έρχονται τα χειρότερα στον τομέα της ενέργειας.

Οι ηγεσίες στη Δύση προετοιμάζονται για όσα δύσκολα αναμένονται στο μέτωπο της ενέργειας τον χειμώνα που έρχεται, ενώ την ίδια ώρα η Gazprom διακόπτει επ’ αόριστον τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Το πλαφόν στις τιμές ή οι επιδοτήσεις είναι διαφορετικό κεφάλαιο και είναι πια σαφές πως οι δυτικές κοινωνίες έχουν μπει σε τροχιά εξοικονόμησης ενέργειας ζητώντας από καταναλωτές και επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση.

Στις ΗΠΑ έχει ήδη ζητηθεί από δεκάδες εκατομμύρια πολίτες να μην χρησιμοποιούν πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων και φούρνους από τις 14:00 το μεσημέρι έως τις 20:00 το βράδυ.

Στην Καλιφόρνια ζητάνε από όσους έχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα να μην φορτίζουν τις ώρες αιχμής.

Στη Γερμανία, τα φώτα των δρόμων θα χαμηλώνουν, τα φανάρια στα σημεία που δεν έχει κίνηση θα σβήνουν, το νερό θα είναι κρύο στα δημόσια κτίρια και τα μνημεία δεν θα φωτίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στη Μεγάλη Βρετανία, εκατομμύρια πολίτες θα μπορούσαν να κληθούν να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας τον προσεχή χειμώνα προκειμένου έτσι να αποτρέψουν τις επαπειλούμενες διακοπές ρεύματος αποφεύγοντας τη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε ώρες αιχμής και σβήνοντας τα φώτα τις ημέρες που δεν φυσάει.

Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να ζητηθεί για παράδειγμα από εκατομμύρια Βρετανούς να μαγειρεύουν μετά τις 8 το βράδυ, να πλένουν τα ρούχα τους το πρωί ή το βράδυ και να σβήνουν τα φώτα όταν δεν φυσάει ο άνεμος (και δεν αποδίδουν τα αιολικά).

Δύο νέα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας ετοιμάζεται να εγκρίνει η κυβέρνηση στην Ιταλία, με περιορισμό στη διάρκεια θέρμανσης αλλά και μείωση της θερμοκρασίας.

Συγκεκριμένα, στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση της Rai, ο υπουργός ενέργειας Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, συμφωνα με πληροφορίες τόνισε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου θα ζητηθεί από ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες, όπως και από τους ενοίκους των πολυκατοικιών, να περιορίσουν κατά μία ώρα την ημέρα την χρήση των καλοριφέρ και να μειώσουν, παράλληλα, κατά ένα βαθμό την θερμοκρασία τους.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η μείωση των ωρών λειτουργίας των καλοριφέρ μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε γεωγραφικές περιοχές της νότιας Ιταλίας, όπου ο χειμώνας είναι πιο ήπιος.

Στην Ισπανία προβλέπεται ότι ο θερμοστάτης των κλιματιστικών το καλοκαίρι δεν θα πρέπει να πέφτει χαμηλότερα από τους 27 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, τους πολιτιστικούς χώρους (κινηματογράφοι, θέατρα), αλλά και στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Παρομοίως, τον χειμώνα ο θερμοστάτης θα «κλειδώνει» στους 19 βαθμούς.

Ο φωτισμός στις βιτρίνες των καταστημάτων και τα δημόσια κτήρια θα πρέπει να κλείνει στις 22.00.

Οι κλιματιζόμενοι ή θερμαινόμενοι χώροι θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου έναν μηχανισμό με τον οποίο θα κλείνουν αυτομάτως οι πόρτες τους ώστε να μην γίνεται σπατάλη ενέργειας.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται ουσιαστικά μέτρα εξοικονόμησης μέχρι στιγμής. Τα φώτα δεν κλείνουν στους δρόμους τις νύχτες, ενώ δεν υπάρχουν προειδοποιήσεις προς τους πολίτες για το χειμώνα.

Εν αμφιβόλω τίθεται το εγχείρημα του περιορισμού κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο, καθώς μέχρι τώρα είναι εξαιρετικά περιορισμένος ο ορισμός ενεργειακά υπεύθυνων στους φορείς.

Η μέχρι τώρα όμως ανταπόκριση των φορέων του δημοσίου τομέα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και μόνο 226 φορείς έχουν ορίσει Υπευθύνους Ενεργειακών Υποδομών και Εγκαταστάσεων.

Το «σήμα κινδύνου» για την επίτευξη της αποστολής εξοικονόμησης ενέργειας από τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις του δημοσίου εν΄όψει του δύσκολου χειμώνα εκπέμπει το υπουργείο Εσωτερικών.

Με εγκύκλιο της γενικής γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα υπενθυμίζεται η υποχρέωση χρήσης της πλατφόρμας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας publicenergysavings.gov.gr, η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αποστολή εξοικονόμησης ενέργειας.

Μπλόκο στις προσλήψεις του 2023

Προκειμένου να προχωρήσει το μέτρο και να ανταποκριθούν οι φορείς το υπουργείο Εσωτερικών επιστρατεύει και το μέτρο των προσλήψεων. Ειδικότερα, στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:

«Η μη άμεση ανταπόκριση των φορέων θα ληφθεί υπόψη στον προγραμματισμό των προσλήψεων έτους 2023 που θα εγκριθεί στο τακτικό Υπουργικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2022 και θα επηρεάσει την έγκριση σχετικών αιτημάτων των φορέων αυτών νια τους επόμενους κύκλους κινητικότητας.

Ερωτήματα αναφορικά με την εφαρμογή της εν λόγω ΚΥΑ αλλά και τη λειτουργία της προβλεπόμενης στο άρθρο 2 εφαρμογής παρακολούθησης δράσεων και καταναλώσεων publicenergysavings.gov.gr, μπορούν να τεθούν ηλεκτρονικά μέσω της διαδικασίας που αναφέρεται στις οδηγίες και τα εγχειρίδια που καταρτίζονται από το ΥΠΕΝ και είναι αναρτημένα στο ψηφιακό περιβάλλον της εφαρμογής. Κατόπιν τούτου, η Υπηρεσία μας δεν θα απαντά σε ερωτήματα που θα υποβάλλονται από τους φορείς σχετικά με την εφαρμογή της ΚΥΑ.