Ρεύμα: Αύξηση 30% στη χονδρεμπορική τιμή σε ένα μήνα

Ρεύμα: Αύξηση 30% στη χονδρεμπορική τιμή σε ένα μήνα
Πέμπτη, 01/09/2022 - 06:03

Οι αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ακολουθούν τις αυξήσεις στη τιμή του φυσικού αερίου.

Άλμα στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος καταγράφεται στη χώρα μας, καθώς τον Αύγουστο η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 443,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 340,76 ευρώ που ήταν ένα μήνα πριν, καταγράφοντας αύξηση 30%.

Οι αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ακολουθούν τις αυξήσεις στη τιμή του φυσικού αερίου που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζονται από τις εξελίξεις στη διένεξη Ρωσίας -Ευρώπης. Τελευταίο κομμάτι στο παζλ των εξελίξεων το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία του Nord Stream, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να επικαλείται τα τεχνολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία ως το κατεξοχήν πρόβλημα που εμποδίζει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.

Η Ευρώπη είναι εκτεθειμένη και στις καιρικές συνθήκες και ειδικότερα στην ξηρασία που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία των πυρηνικών και των υδροηλεκτρικών μονάδων.

Η συμβολή των ΑΠΕ

Παρόλα αυτά σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό τους μείγμα. Στην Αυστρία που είναι ανάμεσα στις χώρες που ζητά να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου οι ΑΠΕ συνεισφέρουν στο σύστημα με το 47,9% της ενέργειας που παράγουν. Στη Γερμανία, το αντίστοιχο ποσοστό σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ(30/8) είναι 39,9%, στην Ισπανία, 25%, ενώ στην Πορτογαλία 27,9% και στην Ελλάδα 22,8%.

Στην χώρα μας, χθες το 57% της παραγόμενης ενέργειας προερχόταν από φυσικό αέριο, το 26% από λιγνίτη και το 11% από ΑΠΕ, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.