Απροθυμία για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο - Μπλόκο σε νέες προσλήψεις

Απροθυμία για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο - Μπλόκο σε νέες προσλήψεις
Πέμπτη, 01/09/2022 - 06:10

Μικρή ανταπόκριση στον ορισμό υπεύθυνων ενεργειακών υποδομών και εγκαταστάσεων. Προκειμένου να προχωρήσει το μέτρο έρχεται μπλόκο στις προσλήψεις.

Εν αμφιβόλω τίθεται το εγχείρημα του περιορισμού κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο, καθώς μέχρι τώρα είναι εξαιρετικά περιορισμένος ο ορισμός ενεργειακά υπεύθυνων στους φορείς.

Η μέχρι τώρα όμως ανταπόκριση των φορέων του δημοσίου τομέα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και μόνο 226 φορείς έχουν ορίσει Υπευθύνους Ενεργειακών Υποδομών και Εγκαταστάσεων.

Το «σήμα κινδύνου» για την επίτευξη της αποστολής εξοικονόμησης ενέργειας από τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις του δημοσίου εν΄όψει του δύσκολου χειμώνα εκπέμπει το υπουργείο Εσωτερικών.

Με εγκύκλιο της γενικής γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα υπενθυμίζεται η υποχρέωση χρήσης της πλατφόρμας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας publicenergysavings.gov.gr, η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αποστολή εξοικονόμησης ενέργειας.

Η χρήση της πλατφόρμας

Η χρήση αυτής της πλατφόρμας από τους φορείς του δημοσίου θα συνεισφέρει αποφασιστικά στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας στα κτήρια και εγκαταστάσεις του δημόσιου τομέα, αφού εκεί περιγράφονται λεπτομερώς οι οδηγίες που απαιτείται να ακολουθηθούν.

Όμως νια την πλήρη και αποτελεσματική χρήση της εφαρμογής είναι απαραίτητο πρωτίστως οι φορείς να έχουν ορίσει υπεύθυνους Ενεργειακών Υποδομών/Εγκαταστάσεων και Διοικητικά Υπεύθυνους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες η μέχρι τώρα όμως ανταπόκριση των φορέων του δημοσίου τομέα είναι εξαιρετικά περιορισμένη Ως εκ τούτου αν η εικόνα περιορισμένης ανταπόκρισης δεν αλλάξει και όσον αφορά τα μέλη άλλα και τον ρυθμό σύνδεσης τους με την πλατφόρμα η αποστολή εξοικονόμησης ενέργειας από τα κτήρια και τις εγκαταστάσεις του δημοσίου, ενόψει του δυσχερούς σε ενεργειακούς όρους χειμώνα, καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής.

Απαιτείται λοιπόν αυξημένη ευαισθητοποίηση των φορέων για την κρισιμότητα του έργου και την συνειδητοποίηση της ανάγκης για ανάληψη της σχετικής τους ευθύνης. Η ενεργή συμμετοχή των φορέων αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος.

Παρακαλούνται λοιπόν όσοι φορείς δεν έχουν ορίσει μέχρι τώρα τους Υπευθύνους να το πράξουν τώρα.

Μπλόκο στις προσλήψεις του 2023

Προκειμένου να προχωρήσει το μέτρο και να ανταποκριθούν οι φορείς το υπουργείο Εσωτερικών επιστρατεύει και το μέτρο των προσλήψεων. Ειδικότερα, στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:

«Η μη άμεση ανταπόκριση των φορέων θα ληφθεί υπόψη στον προγραμματισμό των προσλήψεων έτους 2023 που θα εγκριθεί στο τακτικό Υπουργικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2022 και θα επηρεάσει την έγκριση σχετικών αιτημάτων των φορέων αυτών νια τους επόμενους κύκλους κινητικότητας.

Ερωτήματα αναφορικά με την εφαρμογή της εν λόγω ΚΥΑ αλλά και τη λειτουργία της προβλεπόμενης στο άρθρο 2 εφαρμογής παρακολούθησης δράσεων και καταναλώσεων publicenergysavings.gov.gr, μπορούν να τεθούν ηλεκτρονικά μέσω της διαδικασίας που αναφέρεται στις οδηγίες και τα εγχειρίδια που καταρτίζονται από το ΥΠΕΝ και είναι αναρτημένα στο ψηφιακό περιβάλλον της εφαρμογής. Κατόπιν τούτου, η Υπηρεσία μας δεν θα απαντά σε ερωτήματα που θα υποβάλλονται από τους φορείς σχετικά με την εφαρμογή της ΚΥΑ.

Τι προβλέπει το σχέδιο «Θερμοστάτης»

Όπως έχει ανακοινωθεί τα μέτρα με βάση το σχέδιο Θερμοστάτης τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι υπεύθυνοι και οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες είναι τα εξής:

-Συντήρηση κλιματιστικών, καυστήρων και κεντρικών μονάδων, καθώς και ρύθμιση της θερμοκρασίας σε αυτά.

-Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

-Ορισμός υπαλλήλου που θα φεύγει τελευταίος από τον χώρο και θα είναι υπεύθυνος για το κλείσιμο όλων των συσκευών.

-Φυσικό αερισμός του κτηρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

-Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (κουρτίνες, στόρια) όπου χρειάζεται.

-Για τον οδοφωτισμό, στόχος για περιορισμός της χρήσης κατά 35-40%.

-Για τα συστήματα ύδρεσης και αποχέτευσης, η κυβέρνηση θα στηρίξει μέτρα για τη βελτίωση και αναβάθμιση των αντλιοστασίων, όπως η τοποθέτηση inverter.

-Προσωπική/εθελοντική προσπάθεια. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν διάλειμμα 10 λεπτών από το κλιματιστικό, ανοίγοντας τα παράθυρα.