Οι 2+1 κινήσεις που εξετάζονται για την ενεργειακή κρίση

Οι 2+1 κινήσεις που εξετάζονται για την ενεργειακή κρίση
Πέμπτη, 01/09/2022 - 05:58

Το Power Pass 2 και οι νέες επιδοτήσεις. Το υπουργείο Ενέργειας μελετά τις δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Εν αναμονή εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα και κυρίως στο ζήτημα της αντιμετώπισης των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, με τους πολίτες να καλούνται το επόμενο διάστημα να σηκώσουν το βάρος των φουσκωμένων λογαριασμών.

Με δεδομένο ότι η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, το υπουργείο Ενέργειας μελετά τις δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Ένα από τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί για τον Σεπτέμβριο είναι η χορήγηση του επιδόματος power pass για το μήνα Ιούνιο. Η κυβέρνηση για να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που καλλιεργήθηκαν σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξαιτίας των πενιχρών ποσών που είδε στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του μέτρου.

Παράλληλα, στη φαρέτρα των όπλων του υπουργείο είναι η συνέχιση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος. Σήμερα, είναι η πρεμιέρα των νέων τιμών που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ενέργειας για τον Σεπτέμβριο. Οι αυξημένες τιμές προβληματίζουν πάντως το οικονομικό επιτελείο, καθώς θα πρέπει να αναζητηθούν πόροι για να καλύψουν το ύψος της επιδότησης. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη του στα Παραπολιτικά 90,1 την Τρίτη απαντώντας για το αν θα συνεχίσει η επιδότηση των καυσίμων τόνισε πως «εξαρτάται από το ποια θα είναι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου διότι αν χρειαστούμε υψηλότερες επιδοτήσεις εκεί τότε αυτό σημαίνει ότι περιορίζονται οι δυνατότητες για να κάνουμε άλλες ενέργειες πολιτικής άλλα μέτρα επ’ ωφελεία της κοινωνίας. Δεν είναι ανεξάντλητος ο δημοσιονομικός χώρος».

Επιπλέον, στο επίκεντρο βρίσκεται η χορήγηση επιδόματος για τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Το επίδομα θα δίνεται απευθείας στους λογαριασμούς ρεύματος και αναμένεται σύμφωνα με εκτιμήσεις να ξεπεράσει τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τέλος, το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των κινήσεων που θα αναλάβει το προχωρήσει το υπουργείο. Ένα νέο πρόγραμμα εξοικονομώ αναμένεται να «τρέξει» από την άνοιξη του 2023, με δεδομένο ότι θα πρέπει να πραγματοποιούνται 150.000 αναβαθμίσεις κάθε χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό θα ενταχθούν και οι συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια.