Χωρίς σχέδιο έκτακτης ανάγκης η Ευρώπη

Χωρίς σχέδιο έκτακτης ανάγκης η Ευρώπη
Τρίτη, 12/07/2022 - 12:46

Στα σκαριά Fuel Pass 3, έξτρα επίδομα θέρμανσης αλλά και επίδομα διακοπών στην Ελλάδα...

Χωρίς σχέδιο βαδίζει η Ευρώπη στον ενεργειακό τομέα, στη σκιά της διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οι υπουργοί Οικονομικών χθες συζήτησαν όλες τις μακροοικονομικές εξελίξεις αλλά και τα πιο ζοφερά σενάρια, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν κόψει τις ροές.

Η Ευρώπη δεν έχει ακόμη σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αυτό έγινε γνωστό χθες. Αυτό το σχέδιο γράφεται τώρα είπε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι και παρέπεμψε στις προτάσεις της Κομισιόν που θα ανακοινωθούν στις 20 Ιουλίου για την περίπτωση που η Ευρώπη βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εάν δηλαδή ο Πούτιν κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα.

Μέτρα μόνο στοχευμένα - Στα σκαριά Fuel Pass 3, έξτρα επίδομα θέρμανσης αλλά και επίδομα διακοπών

Το Eurogroup θεωρεί ότι η υποστήριξη της συνολικής ζήτησης μέσω δημοσιονομικών πολιτικών το 2023 δεν είναι δικαιολογημένη, αλλά τα μέτρα θα πρέπει να εστιάζουν στην προστασία των πιο ευάλωτων, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία προσαρμογής, εάν απαιτείται.

Το Eurogroup εφιστά την προσοχή σε δύο ομάδες χωρών, σε αυτές που έχουν υψηλό χρέος, όπως την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και αυτές που έχουν πολύ υψηλή εξάρτηση από τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα η Γερμανία και άλλες χώρες της Β. Ευρώπης.

Το ανακοινωθέν του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας καθώς αναφέρει σαφώς ότι: «τα ευρείας βάσης δημοσιονομικά μέτρα, όπως οι γενικές μειώσεις των φόρων και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, είχαν ως στόχο να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, αλλά αυτά θα πρέπει να είναι προσωρινά και να προσαρμόζονται ολοένα και περισσότερο προς στόχευση των πιο ευάλωτων».

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εκτιμούν ότι απάντηση στην ενεργειακή κρίση δεν είναι η επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου ή οι παρεμβάσεις στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου, αλλά τα επιπλέον κίνητρα προκειμένου να προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση.

Τα μέτρα στην Ελλάδα

Με τα περιθώρια για λήψη οριζόντιων μέτρων να στενεύουν ασφυκτικά μετά και την παρέμβαση του Eurogroup, στην κυβέρνηση προκρίνουν την επανάληψη των δύο παρεμβάσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και βενζίνη.

Στο σχεδιασμό προβλέπεται και ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης που θα καλύψει την προμήθεια καυσίμων για τη θέρμανση των νοικοκυριών την περίοδο 2022-2023.

Στο τραπέζι παραμένει και το σενάριο επανάληψης της «επιταγής ακρίβειας» όπως ονομάστηκε το επίδομα των 200 ευρώ που έδωσε σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες τα Χριστούγεννα και το Πάσχα η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα μέσα στον Ιούλιο θα τρέξει το Fuel Pass 2, ενώ ετοιμάζεται και το επόμενο, Fuel Pass 3.

Τελευταία τροποποίηση στις 12/07/2022 - 12:59