Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση βάζει πλάτη στα καρτέλ της ενέργειας

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση βάζει πλάτη στα καρτέλ της ενέργειας
Δευτέρα, 30/05/2022 - 14:15

Η κυβέρνηση από το 2020, μας έκανε αρνητικούς πρωταθλητές στη χονδρεμπορική τιμή ενέργειας

«Κατηγορούμε την κυβέρνηση γιατί έχει βάλει πλάτη στο καρτέλ της ενέργειας, έχει επιτρέψει την αισχροκέρδεια, στην οποία συμμετέχουν τα γαλάζια και χρυσοπληρωμένα παιδιά της ΔΕΗ, ήδη από το 2020, μας έκανε αρνητικούς πρωταθλητές στη χονδρεμπορική τιμή ενέργειας και αφήνει την αγορά ενέργειας χωρίς ρύθμιση και έλεγχο τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, από τον Νοέμβριο του 2020. Αλλά και γιατί ο κ. Μητσοτάκης στο Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου δεν ζήτησε μαζί με τις χώρες της Ιβηρικής, και άρα δεν πέτυχε, στην Ελλάδα να αποσυνδεθεί η διαμόρφωση της χονδρικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Η Αυγή» και στο δημοσιογράφο, Σπύρο Ραπανάκη.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις ελλείψεις και στα προβληματικά στοιχεία του πορίσματος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης, καθώς και για τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή δήλωσε: «Φαίνεται ότι στο τέλος θα μας ζητήσουν να πληρώσουμε και τυχόν ζημιές στην προμήθεια. Τη σχετική τροπολογία μάλιστα, προς όφελος του καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, νομοθέτησε μόνη της η Ν.Δ, την Πέμπτη, αφού κανένα άλλο κόμμα δεν τη στήριξε. Όσο για τις επιδοτήσεις, να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για λεφτά των καταναλωτών, είτε μέσα από τους λογαριασμούς από τον Ιούλιο του 2021 είτε από το Ταμείο για το Κλίμα, και μέχρι σήμερα δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καμία σχέση δεν έχουν τα μέτρα αυτά με τις θεσμικές ρυθμίσεις που κέρδισαν άλλες χώρες της Ε.Ε (Ιβηρική) ή με την αξιοποίηση μεγάλων ποσών από τους προϋπολογισμούς τους (π.χ Ιταλία), με ταυτόχρονη ενίσχυση του δημόσιου ελέγχου στην αγορά ενέργειας (π.χ Γαλλία).

Για την επόμενη μέρα της εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής ο Σ.Φάμελλος τόνισε ότι: «Ξεκάθαρα όλες και όλοι, έχουμε ένα κοινό καθήκον, την υλοποίηση των ομόφωνων αποφάσεων του συνεδρίου για τη διαμόρφωση μιας πλατιάς κοινωνικής συμφωνίας που θα αντισταθεί στο πλιάτσικο και στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της καταστροφικής κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα επισπεύσει την πτώση της και θα οδηγήσει στην εκλογή μιας προοδευτικής κυβέρνησης, με πρώτο και ισχυρότερο τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μιας κοινωνικής συμφωνίας που θα στηρίξει και θα εμβαθύνει τις προοδευτικές και δημοκρατικές αλλαγές που έχουν ανάγκη η ελληνική κοινωνία και οικονομία για να ανασάνουν!».

Για το εάν παραμένει σε ισχύ το κάλεσμα για προοδευτική διακυβέρνηση προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ τέλος, απάντησε: «Το κάλεσμα απευθύνεται πρώτα από όλα στην κοινωνία, που η συντριπτική της πλειοψηφία ζητάει μια προοδευτική κυβέρνηση για «να φύγει ο Μητσοτάκης»…. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ θα κληθεί από την κοινωνία να απαντήσει. Και εκεί δεν χωρούν αναβολές. Διώχνουμε το σύστημα εξουσίας Μητσοτάκη ή όχι;»