Πώς οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αναδιατάσσουν (;) το τοπίο στην αντιπολίτευση

Πώς οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αναδιατάσσουν (;) το τοπίο στην αντιπολίτευση
Τρίτη, 24/10/2023 - 12:45

Η Κουμουνδούρου, η Χαριλάου Τρικούπη, ο Περισσός, οι κινήσεις για ίδρυση νέου κόμματος στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και το φάντασμα του Αλέξη Τσίπρα!

Η επικείμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως η αυτογελιοποίησή του που οδηγεί σε ιδιώτευση πολλούς οπαδούς του και σε απομάκρυνση ακόμα περισσότερους ψηφοφόρους του, αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα να οδηγήσει σε αναδιάταξη το χώρο της προοδευτικής αντιπολίτευσης.

Ακόμα και στελέχη της Κουμουνδούρου, όπως πχ ο σοβαρός Διονύσης Τεμπονέρας, παραδέχονται ως απολύτως υπαρκτό το ενδεχόμενο στις προσεχείς εκλογές το ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα. Σοβαρές ενδείξεις θα έχουμε από τις επόμενες και, κυρίως, από τις μεθεπόμενες δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα των οποίων θα λειτουργήσει ακόμα και ως καταλύτης εξελίξεων.

Με δεδομένο ότι το κύριο θέμα δεν είναι ο νικητής ενός "μικρού τελικού" ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, αλλά αν μπορεί να υπάρξει ένα κόμμα στην προοδευτική αντιπολίτευση που θα μπορεί να διεκδικήσει την κυβέρνηση από τη ΝΔ στο τέλος της τετραετίας, ζητούμενο δεν είναι στις ευρωεκλογές απλώς ποιο θα είναι δεύτερο κόμμα, αλλά αν το κόμμα αυτό θα έχει προοπτικές νίκης απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το δεύτερο κόμμα να ξεπεράσει το 20% -εάν είναι δυνατόν και κατά πολύ- καθώς με ποσοστά 13% και 15% θα χρειαστεί υπερδιπλασιασμός έως και τριπλασιασμός των ψήφων, για να αναδειχθείς πρώτο κόμμα- κάτι που αν δεν υπάρχουν ακραία γεγονότα δεν μπορεί να συμβεί.

Στο χώρο της προοδευτικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, ενδέχεται να παιχτεί και η τρίτη θέση, καθώς το 10% που συγκέντρωσε το ΚΚΕ μπορεί να γίνει αυτομάτως αρκετά μεγαλύτερο, μόνο και μόνο λόγω της -συνήθους στις ευρωεκλογές- μεγαλύτερης αποχής.

Εφόσον, πάντως, δεν κατορθώσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αφομοιώσει το ΠΑΣΟΚ ή το ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα -παρά την κρίση της Κουμουνδούρου- πολύ δύσκολο έως αδύνατον, τότε θα ξεκινήσουν διεργασίες για ίδρυση νέου κόμματος στο χώρο. Και δεν εννοούμε μόνο αυτό που θα προκύψει από την αποχώρηση της "Ομπρέλας" από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε διάφορα μικρά κομματίδια που φιλοδοξούν να συγκροτήσουν κάποιοι ελπίζοντας στη χαλαρή ψήφο των ευρωεκλογών.

Στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, άλλωστε, εδώ και λίγες εβδομάδες αλλά κυρίως τις τελευταίες μέρες πλανιέται ένα ...φάντασμα. Το φάντασμα του Αλέξη Τσίπρα- όσο και αν ο ίδιος αποκλείει κάθοδό του στις προσεχείς εκλογές...