Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις - Η κυριαρχία Μητσοτάκη, η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ και η -με το σταγονόμετρο- άνοδος ΠΑΣΟΚ!

Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις - Η κυριαρχία Μητσοτάκη, η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ και η -με το σταγονόμετρο- άνοδος ΠΑΣΟΚ!
Παρασκευή, 27/10/2023 - 07:00

Πρόβλημα η εικόνα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κυριαρχία Μητσοτάκη και "κατάληψη" του "κέντρου" από τη Νέα Δημοκρατία, ταυτόχρονα με την εντεινόμενη κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ και τη μη εκμετάλλευση της κατάστασης και της συγκυρίας από το ΠΑΣΟΚ δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις που δημοσιοποιούνται μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της στήλης.

"Όπλο" του Μητσοτάκη δεν είναι απλώς το μεγάλο ποσοστό που συγκεντρώνει, παρά τις αδιαμφησβήτητες αποτυχίες της κυβέρνησης στη διαχείριση θεμάτων όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες του καλοκαιριού, ο χουλιγκανισμός, το οργανωμένο έγκλημα ή μείζονα κοινωνικά θέματα, όπως η άθλια κατάσταση στην υγεία.

Είναι, πρωτίστως, η κατάσταση της αντιπολίτευσης:

-Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να χάνει από τη δύναμή του, σε άλλες μετρήσεις περισσότερο και σε άλλες λιγότερο, με τα ποιοτικά στοιχεία να δείχνουν πως η πτώση θα συνεχιστεί!

-Το ΠΑΣΟΚ δεν κατορθώνει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την άνοδό του να βρίσκεται στα όρια του στατιστικού σφάλματος. Η Χαριλάου Τρικούπη δείχνει να μην εμφανίζει δυναμική και κινδυνεύει να χάσει και μια δεύτερη μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να διαμορφώσει τις συνθήκες μελλοντικά να μετατραπεί σε κόμμα εξουσίας.

-Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης με τα ποσοστά που εμφανίζουν στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία και την τις δημοτικότητες, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν εμφανίζουν πρωθυπουργική εικόνα, γεγονός που δυσκολεύει τα πράγματα και για το μέλλον- και που πρέπει να διορθωθεί αν θέλουν τα κόμματά τους να εμφανιστούν στο μέλλον ότι μπορεί να διεκδικήσουν τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Το πρόβλημα είναι σαφώς χειρότερο για το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που αντί να δώσει δυναμική στο κόμμα του με την εκλογή του, μεγεθύνει το πρόβλημα.

-Η άνοδος του ΚΚΕ συνεχίζεται και βασικότερος χορηγός φέρεται να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι απώλειες της Κουμουνδούρου είναι πρωτίστως προς τα αριστερά και δευτερευόντως προς το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που δημιουργεί απορίες για τη στρατηγική της ηγεσίας για στροφή προς την κεντροαριστερά. Πολύ περισσότερο που το λεγόμενο κεντρώο χώρο έχει καταλάβει ο Μητσοτάκης με τη Νέα Δημοκρατία.

Εφόσον, πάντως, συνεχίσει αυτή η κατάσταση στην αντιπολίτευση θεωρείται βέβαιον ότι οι διεργασίες για νέο κόμμα στο χώρο θα συνεχιστούν. Και όχι απαραιτήτως από εκείνους που θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.