Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Οδικός χάρτης από τη Νέα Υόρκη μέχρι; -Γιατί απομακρύνεται η Χάγη

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Οδικός χάρτης από τη Νέα Υόρκη μέχρι; -Γιατί απομακρύνεται η Χάγη
Τετάρτη, 06/09/2023 - 12:47

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Από τη συνάντηση της Πέμπτης στην Άγκυρα του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χ.Φιντάν προκύπτει ότι μάλλον είμαστε πολύ μακριά από τη Χάγη-και ίσως αυτή δεν προκύψει ούτε αυτή τη φορά!

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τη δεύτερη κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών μετά τη συνάντηση στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον περασμένο Ιούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στις 16 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δυο χωρών, με συνάντηση (πιθανότατα στην Αθήνα) της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου -που θα έχει την ευθύνη από την ελληνική πλευρά) με τον τούρκο ομόλογό της.

Νωρίτερα -δεν έχει δοθεί ακριβή ημερομηνία- θα ξεκινήσουν εκ νέου μεταξύ των δυο χωρών οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Αξίζει να σημειωθεί πως έχει διαψευστεί η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα, δεν αποκλείεται όμως να υπάρχει επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του στην Άγκυρα, ενώ θεωρείται βεβαία η συνάντησή τους στο περιθώριο διεθνών φόρουμ.

Στις 13 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τις οικονομικές σχέσεις Κώστα Φραγκογιάννη με τον τούρκο ομόλογό του Μπουράκ Ακτσαράπ, ενώ είναι σαφές πως Γεραπετρίτης και Φιντάν θα συναντηθούν και στη Νέα Υόρκη, αλλά και στο περιθώριο διεθνών φόρουμ.

Και η χρονιά θα κλείσει με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δυο χωρών, δηλαδή των δυο υπουργικών συμβουλίων υπό την προεδρία Μητσοτάκη και Ερντογάν. Οι διεργασίες βρίσκονται στο φουλ, αλλά η Χάγη είναι ακόμα πολύ μακριά...