Τίμερμανς για πρωθυπουργός της Ολλανδίας: Κίνδυνος για την πράσινη μετάβαση

Τίμερμανς για πρωθυπουργός της Ολλανδίας: Κίνδυνος για την πράσινη μετάβαση
Παρασκευή, 21/07/2023 - 11:35

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είναι ο επικεφαλής του προγράμματος και από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του.

Πράγματα και θαύματα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στις Βρυξέλλες: Ο Φρανς Τίμερμανς εξέφρασε την πρόθεση να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος της Κομισιόν και φυσικά από Επίτροπος, προκειμένου να διεκδικήσει τη θέση του πρωθυπουργού στη χώρα του.

Στις Βρυξέλλες έχει πέσει ...ταραχή! Πέραν του ότι -αν κερδίσει τις εκλογές- θα αντικαταστήσει τον Μαρκ Ρούτε που ασκούσε μια πολύ σκληρή μεταναστευτική πολιτική, σε βαθμό που να τον ανατρέψουν από τη θέση οι σύμμαχοί του στον κυβερνητικό σχηματισμό (ουκ ολίγοι θεωρούν τον Τίμερμανς "αριστερό"" είναι και ένας ακόμα λόγος:

Ο Φρανς Τίμερμανς, ως αντιπρόεδρος της Κομισιόν, είναι ο επικεφαλής της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την "πράσινη μετάβαση". Θεωρείται ο βασικός υποστηρικτής της και το πρόσωπο που μπορεί πολιτικά να προχωρήσει το σχετικό κόνσετ, ενώ εκφράζονται ανησυχίες πως όποιος και αν είναι ο διάδοχός του το ρίσκο θα είναι πολύ μεγάλο.

Εκ των πραγμάτων, βεβαίως, μείζον θέμα είναι και η παραίτηση ενός αντιπροέδρου της Κομισιόν με στόχο να διεκδικήσει την προεδρία στη χώρα του. Πολύ περισσότερο που πριν τον Φρανς Τίμερμανς είχε παραιτηθεί από την Κομισιόν η Επίτροπος της Βουλγαρίας Μαρίγια Γκέμπριελ, η οποία είναι η εντολοδόχος πρωθυπουργός στη Σόφια. Είναι, δηλαδή, πλέον, προτιμότερο ένα ρίσκο για τη θέση πρωθυπουργού μιας χώρας, παρά η θέση ακόμα και του αντιπροέδρου της κομισιόν, αντιπροέδρου δηλαδή της ευρωπαϊκής κυβέρνησης!

Ο tempora, o mores, ώ καιροί ώ ήθοι!