Εκλογές 21ης Μαΐου: Τι κρίνεται το αμέσως επόμενο διάστημα

Εκλογές 21ης Μαΐου: Τι κρίνεται το αμέσως επόμενο διάστημα
Τετάρτη, 19/04/2023 - 07:16

Η προοπτική της αυτοδυναμίας, η πρώτη θέση, το ποσοστό του πρώτου κόμματος, ο αριθμός των κομμάτων που θα μπει στη Βουλή.

Ένας ακριβώς μήνας απομένει έως την Παρασκευή 19 Μαΐου που θα ολοκληρώνεται η επίσημη προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών δυο ημέρες αργότερα.

Οι διακοπές του Πάσχα αποτέλεσαν το χρονικό όριο ώστε να φύγει ως αποκλειστικό θέμα της πολιτικής συμπεριφοράς των πολιτών το έγκλημα των Τεμπών, με την εκλογική αντιπαράθεση να είναι πλέον εφόλης της ύλης.

Οι πολιτικοί επιστήμονες, μάλιστα, επιμένουν πως το επόμενο δεκαήμερο θα διαμορφωθούν οι βασικοί άξονες της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών, παρότι οι αναποφάσιστοι στις μετρήσεις φτάνουν το 20%, ποσοστό που μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Τι θα αρχίσει, όμως, να κρίνεται;

1. ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΣΕ ΤΥΧΟΝ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα.

2. ΑΝ ΠΡΟΚΥΠΠΤΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ: Αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες πλειοψηφίας του πρώτου με το τρίτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι μικρές-και αν υπάρξει αυτοδυναμία θα είναι οριακή. Αντιθέτως είναι περισσότερες οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης από τρία κόμματα της αντιπολίτευσης.

3. ΑΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ: Αυτή τη στιγμή, παρά τη μείωση της διαφοράς, δεν προκύπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

4. ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ: Αν είναι πάνω από 34%, οι πιθανότητες αυτοδυναμίας σε επαναληπτικές εκλογές θα είναι υπαρκτές! Διαφορετικά, ιδίως η ΝΔ θα εμφανίσει πρόβλημα στρατηγικής για την εκ νέου προσφυγής στις κάλπες.

5. Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ: Αν είναι κάτω από δυο μονάδες η πρώτη θέση θα παιχθεί εκ νέου σε τυχόν δεύτερες κάλπες.

6. ΠΟΣΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Σε εξακομματική Βουλή η αυτοδυναμία χρειάζεται περίπου 38%, ενώ σε επτακομματική 40%-παραπάνω δηλαδή από όσο έλαβε η ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019. Η τελευταία διάταξη για το κόμμα Κασιδιάρη θεωρείται βέβαιον ότι θα οδηγήσει τον Άρειο Πάγο να απαγορεύσει την κάθοδό του στις εκλογές, με αποτέλεσμα όπως όλα δείχνουν η επόμενη Βουλή να είναι εξακομματική.