Εκλογές 21ης Μαΐου: Τρομάζουν αναποφάσιστοι, ψήφος των νέων και «χαλαρή» ψήφος

Εκλογές 21ης Μαΐου: Τρομάζουν αναποφάσιστοι, ψήφος των νέων και «χαλαρή» ψήφος
Σάββατο, 22/04/2023 - 10:18

Η πόλωση δεν περνάει (ακόμα;) στην κοινωνία- Πάνω από 20% η αδιευκρίνιστη ψήφος!

Και επίσημα πλέον, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι πρόωρες εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 21Μαΐου.

Το κλίμα στη χώρα δεν είναι όμως ακόμα προεκλογικό στο επίπεδο που θα ήθελαν τα κόμματα, ενώ το πεδίο μοιάζει με κινούμενη άμμο.

Ακόμα και οι δημοσκόποι, στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους, παραδέχονται πως οι όποιες προβλέψεις είναι αρκετά αβέβαιες για πολύ σοβαρούς λόγους.

Πρώτον, η πόλωση, που επιδιώκει πρωτίστως ο πρωθυπουργός προκειμένου να επαναφέρει ψηφοφόρους στη ΝΔ, εξακολουθεί να μην περνάει στην κοινωνία. Αντιθέτως, απογοητεύει ακόμα περισσότερο σοβαρούς ανθρώπους, που είναι αντιμέτωποι με πραγματικά προβλήματα, ενώ και τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας που δεν έχουν ανάγκη από τη λεηλασία του κράτους αισθάνονται πόσο κατώτερη των περιστάσεων είναι η συζήτηση που γίνεται την προεκλογική περίοδο!

Δεύτερον, άγνωστος «Χ» παραμένει η ψήφος των νέων, αλλά και η συμμετοχή τους στις κάλπες! Μιλάμε για 2.500.000 ψηφοφόρους ηλικίας 17-34 ετών, εξ αυτών δε οι νέοι από 17 έως 24 ετών αριθμούν 940.000!

Τρίτον, η αδιευκρίνιστη ψήφος, που ανέρχεται σταθερά πάνω από 20% σε όλες τις μετρήσεις που γίνονται! Μιλάμε για αριθμό ρεκόρ τριάντα μέρες πριν τις εκλογές! Ουδείς γνωρίζει ούτε πόσοι εξ αυτών θα προσέλθουν στις κάλπες, ούτε ποια θα είναι τελικά η προεκλογική συμπεριφορά τους!

Τέταρτον, η «χαλαρή ψήφος» δείχνει να είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των ερχόμενων εκλογών έως τώρα. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε έως τώρα πως θα κάψει τις εκλογές με απλή αναλογική και δεν θα συμμετάσχει σε διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ανατρέπονται τα παραπάνω; Μένουν 29 μέρες έως τις κάλπες, πλην όμως η πρόβλεψή μας είναι πως είναι πολύ πιθανόν η 21η Μαΐου να κρύβει εκπλήξεις για πολλούς!