Εκλογές 21ης Μαΐου: Τα καλά, τα γκρίζα και τα κακά σενάρια για τα κόμματα

Εκλογές 21ης Μαΐου: Τα καλά, τα γκρίζα και τα κακά σενάρια για τα κόμματα
Τρίτη, 18/04/2023 - 07:25

Ποιοι οι στόχοι των κομμάτων ενόψει και τυχόν δεύτερων εκλογών.

Λίγο παραπάνω από ένας μήνας έμεινε έως το βράδυ της 21ης Μαΐου, που θα ανοίξουν οι κάλπες από την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μας. Ποιοι θα είναι κερδισμένοι και ποιοι χαμένοι από την αναμέτρηση, ποιοι θα βρεθούν σε καλύτερη θέση ενόψει τυχόν δεύτερης κάλπης (αν από την πρώτη δεν βγαίνει κυβέρνηση) και ποιοι θα αντιμετωπίσουν τον Μάιο ή τον Ιούλιο εσωκομματικά προβλήματα;

Με τι ποσοστά και ποια θέση κάθε κόμμα θεωρείται κερδισμένο και πότε θα είναι χαμένο; Ας δούμε:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Το καλό σενάριο: Ποσοστό 34% ή και 35% και διαφορά 4 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δημιουργήσει ρεύμα αυτοδυναμίας σε δεύτερες εκλογές, πιέζοντας και τον Νίκο Ανδρουλάκη με σκοπό το διεμβολισμό του ΠΑΣΟΚ. Το γκρίζο σενάριο: Ένα ποσοστό 32-33%, όπου ποιών την ανάγκη φιλοτιμία θα μιλάει για «επιτυχία», υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μικρότερη του 3%. Το κακό σενάριο: Η πρώτη θέση με ποσοστό κάτω από 31%, ιδίως αν η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτω από 2,5%. Το καταστροφικό σενάριο: Να μην είναι πρώτο κόμμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Το άριστο σενάριο: Να είναι πρώτο κόμμα, κάτι που θέτει ως στόχο ο επικεφαλής του, ώστε να επιχειρήσει να συγκροτήσει από την επομένη της 21ης Μαΐου την προοδευτική διακυβέρνηση. Το δεύτερο καλό σενάριο: Να είναι δεύτερο κόμμα, κοντά στα ποσοστά του το2019 και διαφορά με τη ΝΔ να μην είναι μεγαλύτερη από 2%. Το κακό σενάριο: Να είναι κάτω από 30% και η διαφορά από τη ΝΔ να είναι τέσσερις ή και πέντε και παραπάνω μονάδες, όσο και αυτό δεν φαίνεται ορατό.

ΠΑΣΟΚ: Το καλό σενάριο: Πάνω από 12%, ποσοστό που εμμέσως πλην σαφώς θέτει ως στόχο ο Νίκος Ανδρουλάκης, ισχυριζόμενος πως έτσι ανεβάζει το κόμμα κατά 50% σε σχέση με τα ποσοστά που το παρέλαβε. Το γκρίζο σενάριο: Ένα ποσοστό 10-11,5%, που από τον καθένα θα εξηγείται διαφορετικά. Το κακό σενάριο: Ένα ποσοστό 10% ή και κάτω από αυτό που θα θεωρηθεί ήττα.

ΚΚΕ: Το καλό σενάριο: Να αυξήσει τα ποσοστά του στο βαθμό που φαίνεται και να γράψει για πρώτη φορά μπροστά τον αριθμό 7 ή και παραπάνω! Το γκρίζο σενάριο: Να αυξήσει λίγο παραπάνω τις δυνάμεις του, σε σχέση πάντα με τα ποσοστά του 2019. Το κακό σενάριο: Να λάβει τα ίδια ποσοστά με το 2019.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Το καλό σενάριο: Να αυξήσει κατά πολύ τα ποσοστά της σε σχέση με το 2019, ιδίως στην περίπτωση που απαγορευτεί η κάθοδος στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη. Το κακό σενάριο: Να μείνει στάσιμη, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για το κόμμα Βελόπουλου.

ΜεΡΑ25: Το καλό σενάριο: Να αυξήσει τα ποσοστά της, επιβεβαιώνοντας ότι «ήρθε για να μείνει». Το κακό σενάριο: Να μείνει στάσιμη, κάτι θα σηματοδοτεί τ την αρχή του τέλους.

ΑΓΝΩΣΤΟΣ Χ: το κόμμα Κασιδιάρη, αν και όλα δείχνουν πως η μη κάθοδός του στις εκλογές θα πρέπει να είναι «δεμένη».