Ο εκλογικός κύκλος επιπρόσθετο εμπόδιο στη νέα κυβέρνηση

Ο εκλογικός κύκλος επιπρόσθετο εμπόδιο στη νέα κυβέρνηση
Παρασκευή, 14/04/2023 - 06:59

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο και οι ευρωεκλογές τον Μάιο του 2024 ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες εθνικές κάλπες

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπήρξε τυχερή, μεταξύ άλλων, και γιατί είχε μια "καθαρή" τετραετία, μια τετραετία δηλαδή που καθόλη τη διάρκειά της δεν περιελάμβανε καμία εκλογική αναμέτρηση.

Αντιθέτως, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές, είτε χρειαστεί μια είτε περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις,θα περιλαμβάνει κατά τη διάρκειά της βαρύ εκλογικό κύκλο:

-Τον προσεχή Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν στη χώρα οι δημοτικές και περιφερειακές, με τους πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να αποστείλει πολιτικά μηνύματα στη νέα κυβέρνηση, η οποία θα αναγκαστεί να "σφίξει το λουρί", καθώς μεταξύ άλλων η ΕΕ θα ξεκινήσει σφικτή οικονομική πολιτική.

-Τον επόμενο Μάιο, τον Μάιο του 2024, θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, με τους πολίτες να έχουν ξανά τη δυνατότητα να αποστείλουν νέα μηνύματα στο κυβερνητικό σχήμα. Πολύ περισσότερο που, παραδοσιακά, οι ευρωεκλογές διευκολύνουν τη χαλαρή ψήφο.

Ειδικά οι ευρωεκλογές, με την επικράτηση της χαλαρής ψήφου, μπορεί να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού σκηνικού, που θα αποδυναμώσει περαιτέρω την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που είναι αυτοδύναμη θα έχει οριακή πλειοψηφία 151 εδρών, ενώ αν είναι κυβέρνηση συνεργασίας το μικρότερο κόμμα αναμένεται σε μια τέτοια περίπτωση να πιεστεί για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο εκλογικός κύκλος εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρες κάλπες πριν τις ευρωεκλογές,ώστε να μην είναι η κυβέρνηση που θα υπάρχει ...κουτσή πάπια ΄κατά το υπόλοιπο διάστημα της θητείας της. Όσο και αν είναι πρόωρο να το συζητάμε, τόσο πιθανό είναι!